Регионалният исторически музей представя „Емпорион Пистирос в Тракия“

Изложбата ще покаже резултатите от проучванията на археологическия обект

Снимка: Плакат на изложбата
На 7 ноември 2018 г. от 17,00 часа в залата за временни изложби на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде открита гостуващата изложба „Емпорион Пистирос в Тракия“ на Археологически музей „Проф. М. Домарадски“ в Септември. Изложбата ще представи на посетителите резултатите от проучванията на археологическия обект емпорион Пистирос, намиращ се в землището на гр. Ветрен.
Пистирос е първият селищен център със статут на емпорион (търговско селище), засвидетелстван в сърцето на Тракия, където съжителстват съвместно траки и гърци в периода от края на Ⅴ – до началото на Ⅱ в. пр. Хр.
Изложбата обхваща различни аспекти от живота в емпориона (етнически състав на населението, търговия, строителство и архитектура, занаяти и производства, бит, религиозни вярвания и култови практики, местни и вносни керамични съдове и изделия). Темите са представени с оригинален материал и илюстрирани с табла, включващи обяснителни текстове и снимков материал. Разглежданите теми и експонираните материали позволяват лекционни курсове, свързани с учебните програми и интересите на различна възрастова публика.
Изложбата ще бъде експонирана до 20.12.2018 г. в залата за временни изложби на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „К. Величков“ № 15.