Раздават събраните храни и подаръци от инициативата „Беловската Коледа“

Снимка: Община Белово

Трима младежи на по 22 години са в основата на първата по рода си за град Белово кампания „Беловската Коледа“. Те са приятели от детството. Иван Пейчев, Георги Ангелов и Йоан Стефанов днес са студенти в различни висши училища, единият учи в чужбина. Онлайн обучението обаче им дава възможност заедно да направят нещо добро.

В малката община досега благотворителност е имало, но по инициатива на местната власт и институциите. Но не и мащабни акции, организирани от граждани. Може би затова тя среща всеобщо одобрение и обединява все повече хора.

Момчетата решават импулсивно да направят класическа кампания с намерение да зарадват най-вече възрастни и самотни хора. В началото на декември поставят само две дарителски кутии, но изненадващо започват да ги търсят собственици на магазини и обществени обекти с предложения при тях също да се сложат касички. От местния завод за санитарни материали също им се обаждат с оферта да дарят от продукцията си за каузата. Получават и подкрепата на местната власт.

Днес предстои раздаването на събраните и купените храни и подаръци. С тях ще бъдат зарадвани около 40 човека. Организаторите изказват благодарност на всички фирми и граждани, които са се включли в инициативата, а също и на кмета на община Белово, инж. Костадин Варев, които удвои събраните в кутиите средства.

Източник: Дарик