Радиловки за поредна година готвиха кешкек

Организатор на „Национален фестивал на кешкека и народните умения Радилово 2022“ се провежда от местното читалище „Зора“ с подкрепата на Кметство Радилово и Община Пещера, със съдействието на платформа „Агора“.

Наред с номинациите за успешна инициатива реализирана от читалище в България, фестивалът стана събитие включено в Европейската Столица на културата Пловдив 2019. Фестивалът на кешкека е включен в първото мобилно приложение за кулинарни фестивали в България КулинарФест.

За да поздрави присъстващите тук пристигна кметът на Община Пещера Йордан Младенов, придружен от своите заместници Гълъбина Карамитрева и Елена Рядкова. Гост на тъжестата бяха Галя Стоянова- секретар на Община Пещера, представители от Областна администрация, Платформа „Агора“ и РЕКИЦ Читалища Пазарджик.

Йордан Младенов поздрави множеството с думите “ Висока чест и силно вълнение за всеки българин е да говори пред своите съграждани на 22 септември. Денят, в който през далечната 1908г. е обявена новата, независима европейска държава България. Днес, вече и като членове на ЕС, ние продължаваме да отстояваме нашите позиции, давайки на Европа българска азбука, уникални традиции, опит и древна култура.“

Младенов припомни, че през 2008г. Радилово е номинирано за европейско селище с древна история и уникално културно носледство.

През 2010г. НЧ“Зора-1903″ и Кметство Радилово, организираха за първи път „Денят на традиционните продукти“. Празник, който се превърна в национален фестивал, който популяризира местните традиции и даде възможност селото да се превърне в нова и предпочитана дестинация за привличане на туристи и развитие на културния туризъм в общината.

Всяка година Фестивала се осъществява благодарение на дарения от млади семейства на малки деца в селото и доброволци, за здраве и благоденствие на хората от селото. Организаторите благодариха на сейства : Ташеви, Миндови, Йовови, Кандеви, Тотини, Миткови, Пройчеви, Несторови, Лупанови, Личеви, Дерменджиеви, Млячкови, Джорови, Христови и Вачкови.

През целия ден присъстващите можеха да избират да посетят музейната сбирка в Радилово, да се запознаят с традициите и културното наследство на община Пещера, да станат зрители на прожекцията „Родопска приказка“. Или да станат част от богатата фолклорна програма с участието на гостуващи и местни състави.

Участници в изложбата базар предлагаха вкусни ястия, баница, домашни специалитети, палачинки и сладкиши. Тук бяха прекрасните Анн и Дарън Норд, участниците от Лятната резиденция за Нематериално културно наследство Радилово 2022 -Стефан Лупанов и Мариела Димитрова, дърворезбаря Михаил тодоров, майсторът на бижута Велина Георгиева, съмишленици от читалищата в Равногор и Бенковски.

Смята се, че славянската дума за каша произлиза от персийската дума kishk, или и двете думи произлизат от санскритската kashaya – „лековита напитка“.

Терминът кешкек също е свързан и с думата кус-кус, като за приготвянето на кешкек някога е бил използван кус-кус от ечемичени зърна.