„Пътна полиция“ започва традиционната акция „Зима“

Акцията отново ще бъде в три етапа

Снимка: Архив

От 1 ноември служителите на сектор  „Пътна полиция“ в ОДМВР-Пазарджик и районните управления в областта ще проведат традиционната акция „Зима“. Акцията се организира всяка година и цели фокусиране на вниманието на всички участници в движението по пътищата върху подготовката за зимния сезон, за гарантиране на безопасността в студените дни с ограничена видимост и лоши метеорологични условия.

И тази година акцията ще започне на 1 ноември. По традиция, първите 10 дни са отредени за разясняване и конкретни превантивни съвети за безопасност. В този период с приоритет ще бъдат проверките на велосипедистите и превозните средства с животинска тяга. Анализите на експертите сочат, че при тези категории участници в движението рисковете от възникване на произшествие на пътя е изключително голяма, особено през вечерите и нощта, като с особена сила това важи за каруците, когато не са достатъчно добре снабдени с необходимите светлоотразители. Ще се акцентира и на движението на велосипедисти по пътища, където е забранено тяхното придвижване и задължителното използване на светлоотразителни жилетки при условия на намалена видимост и през тъмната част от денонощието. Апелът ще е и към родителите на младежите, които управляват велосипеди в населените места, да са оборудвани с жилетки, светлоотразители и светлини, за да бъдат забелязвани отдалече от водачите на МПС.

Втората част на кампанията ще от 11 до 20 ноември и тя ще насочена основно към пешеходците.

През третия етап, от 21 до 30 ноември, ще се проведе кампанията „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.