Пътеписи от света: Загреб – градът на всички сезони

Снимка: news.bg

Всички са чували за Далматинското крайбрежие, за Дубровник и безбройните миниатюрни и не чак толкова миниатюрни острови, които са любимо място за почивка на милиони туристи всяка година. Но сякаш все още не всеки турист е убеден дали отскачането до Загреб си заслужава усилието. А отговорът е: Заслужава си и то през всеки един сезон!

Загреб е ту хармонична, ту безумна смесица от австро-унгарски и социалистически сгради. Кафенетата са винаги пълни с хора, а в някои части на града все още можете да видите следи от славното минало на тези земи преди векове (предимно в така наречения Горен град). През лятото всички са на езерото Ярун, където се кара уиндсърф и се практикува гребане.

Зимно време пък местните хора се отправят към планината Медведница. Там буквално едно возене с градския транспорт ви дели от ски пистите и древната крепост Медведгард. Всъщност, планината гъмжи от хора и през лятото, защото зеленината на горите е приятно откъсване от бетона на столицата.

Независимо от сезона, и при лошо, и при хубаво време, можете да редувате пийването на кафе с отскачане до музеите на Загреб. Това е един от най-добрите начини да разберете града. Древността живее в Археологическия музей, изкуството – в музея Мимара и Музея на съвременното изкуство. Има си и чудноват музей – на разбитите любовни връзки, където ще се срещнете с историите на стотици разбити сърца от цял свят.

 

Източник: www.nasamnatam.com