Пътеписи от света: Албания – смесица от древна история, култура, неподправена красота и гостоприемство

Saranda's city port at ionian sea. Albania.

Албания е може би една от най-интересните и необикновени страни на Балканите. Останала почти недокосната от могъщата сила на глобализацията, страната предлага невероятното съчетание от древна история и култура, неподправена красота и топли и гостоприемни хора. И именно това я прави някак си различна.

Историята на тази балканска страна е белязана от множество съдбовни повратности – в миналото след като териториите й са били под владението на различни държави, през 1478 г, тя става част от Османската империя. Страната получава своята независимост през 1912 г. по време на Балканската война. След Втората световна война, Албания започва да охлажда отношенията си с останалите страни от Източния Блок и СССР и така постепенно се превръща в страна-аутсайдер, в която мощна комунистическа диктатура ограничава до максимум комуникацията й с останалия свят.

Днес Албания крие някакво непоправено очарование в себе си. Разположена на бреговете на Адриатическо и Йонийско море, тя ни впечатлява със своя средиземноморски чар и опияняващата смесица от различни религии, култури и пейзажи.

Инфраструктурата й не е така добре развита, но въпреки това страната може да предложи толокова много на всеки свой посетител – от прекрасните крайбрежия и необятните планини, до автентичните села, оцелели по времето на комунизма, средновековните църкви и интересните археологически и исторически обекти.

Към всичко това прибавяме приятелски настроените албанци, както и превъзходното агнешко и отлично вино, което те приготвят. Опитайте и няма да съжалявате!