Прощална трапеза: Последната вечеря на 6 легендарни исторически личности

Принцеса Даяна

принцеса Даяна
Getty Images

В нощта на смъртта й през август 1997 г. принцеса Даяна и нейният годеник Доди Файед отиват на вечеря в ресторант L’Espadon в Париж. Заведението се намира в хотел Ritz, който по това време е собственост на бащата на Файед. Въпреки опитите да се хранят в самия ресторант, двамата са принудени да вечерят в хотелската си стая заради многото зяпачи и папараци.

Файед е поръчал калкан на скара, докато Даяна е хапнала омлет с аспержи и гъби като предястие и морски език от Дувър като основно ястие.  Наред с рибата си принцесата на Уелс се насладила и на зеленчукова темпура.

Ърнест Хемингуей

Хемингуей бил отгледан от майка си като момиче
снимка: Guliver/Getty Images

В нощта на смъртта си писателят Ърнест Хемингуей вечеря в ресторант Michel’s Christiania в Кечъм, Айдахо. Той е придружен от съпругата си Мери. Писателят, който е напуснал психиатричното отделение в клиниката Майо само няколко дни преди това, си поръчва пържола от Ню Йорк, печен картоф, салата Цезар и вино Бордо. Според сервитьорката, която го обслужвала той не се държал по-различно от обикновено. Творецът бил чест посетител в ресторанта и имал негова маса там.

В ранните часове на 2 юли Хемингуей сам слага край живота си.

Ейбрахам Линкълн

Платиха $2,4 млн. за текст с подписа на Ейбрахам Линкълн
Guliver/Getty Images

Президентът Ейбрахам Линкълн не приоритизирал храната като цяло. Той е описван от неговия секретар Джон Хей като „един от най-въздържаните мъже, който не бил привлечен от удоволствията на трапезата“.

За да е сигурна, че президентът се храни питателно, съпругата му Мери Тод се опитвала да го примамва с любимите му ястия. На 14 април 1865 г. тя накарала готвачите на Белия дом да приготвят супа от костенурка, печена птица, печен сладък картоф и карфиол със сос от сирене. Отнело известно време за да  накарат президента да седне на масата – Линкълн бил запленен от книгата, която четял. Около 19 часа, той изяжда последната вечеря в своя живот. Час и половина по-късно Ейбрахам Линкълн пристига в театъра на Форд, за да гледа „Нашият американски братовчед“, където е прострелян в ложата по време на представлението.

Франк Синатра

Франк Синатра
Gulliver/Getty Images

Певецът Франк Синатра се събужда в ранните следобедни часове на 14 май 1998 г. в дома си в Палм Спрингс, Калифорния. Той живее там с четвъртата си съпруга, Барбара Блейкли Маркс, която му приготвила обяд – грилован сандвич със сирене, който Синатра трябвало да хапне край басейна. Всъщност тези сандвичи били любими на певеца, който от дете ги ядял почти всеки ден. На въпросния 14 май той така и не успява да се нахрани, защот няколко часа по-късно получава втори инфаркт, след който го застига и смъртта.

Елвис Пресли

Сватбата на Елвис Пресли и Присила през 1967 година
Gulliver/Getty Images

Хранителните навици на Елвис Пресли били доста вредни. В последните години на живота си Кралят на рокендрола станал лаком и наддал сериозно тегло. Елвис бил почитател както на солените, така и на сладките храни, отдавайки се на добре познати кулинарни изкушения като сандвичи с фъстъчено масло и банан. На 15 август 1977 г. той прекарва деня с дъщеря си Лиза Мари, преди да хапне за вечеря със спагети с кюфтета – едно от любимите му ястия.

Певецът прекарва ранните сутрешни часове на 16 април, завършвайки една от характерните си нощни вечери. Около 4 часа сутринта той ял сладолед и бисквити – може би четири топки и шест бисквити. Елвис Пресли е намерен мъртъв в банята няколко часа по-късно.

Хитлер

Хитлер
Thinkstock/Getty Images

Докато лидерът на Третия райх на Германия се оттегля в бункера си през пролетта на 1945 г., той е придружен от своята половинка Ева Браун и много други нацистки служители.  След като Хитлер решава, че няма друг избор, освен да посегне на живота си, той дава на кучето си Блонди смъртоносна доза цианид. След това Браун приема отровата и Хитлер се застрелва, като телата на двамата по-късно са изгорени.

Повечето източници съобщават, че Хитлер е вечерял леко подправени спагети и зелева салата, преди да посегне на живота си. В часовете непосредствено след смъртта му неговият личен готвач Констанце Манциарли му приготвил вечеря от картофено пюре и пържени яйца, защото не знаел, че Фюрерът е мъртъв.

Източник: „Дарик“