Проф. Рачев: Много вероятно е зимата да е по-топла с градус над нормата

Снимка: Дарик юз

„В социалните мрежи започна да се промъква, че ще има „ужасна и страшна зима“. Нека кажа професионалната прогноза на големите центрове. 60% е вероятността зимата да е по-топла с 1 градус над нормата. 30% е вероятността тя да бъде нормална по отношение на температурите. Под 5 на сто е вероятността да е по-студена с около 1 градус или много топла с 1,5 градуса“.

Това заяви пред Би Ти Ви климатологът проф. Георги Рачев.

„Между 12 и 16 часа ще наблюдаваме слънчево затъмнение. Във вторник, 25 октомври, в 14 часа в София около 30% ще е захапано слънцето от сянката, а във Варна – 40%“, добави той.

„През цялата следваща седмица ще има много слънце. По-високи ще бъдат минималните температури сутринта. Ако нямаше ниски сутрешни температури, можеше да се каже, че е ранното лято. В Западна Европа ще има бури, а на места градушки. Дъжд в България няма да има през цялата седмица“, обясни климатологът.

В София, Пловдив и Варна максималните температури ще достигат до 28 градуса.

По съвсем различен начин е моментната картина в другия край на света. В щата Мичиган снежни виелици затрупаха магистрали.

В Австралия от седмица има обилни дъждове, които причиниха големи наводнения. В момента интензитетът на валежите там намалява.

Източник: 24 часа