Промяната е възможна

Остава да разберем дали хората тук могат да се обединят за каузата Пазарджик и за собственото си самочувствие и достойнство.

Снимка: Резултатите от първи тур

Досегашният управник на община Пазарджик Тодор Попов ще опита за четвърти път да стигне до кметския пост. Изборите освен всичко друго са и математика, скучна наука, но безпощадно вярна.

Ето какво казва тя: Колосалната победа в първия тур е само медиен шум, защото анализът показва, че доверието към досегашния градоначалник постоянно се топи. С 44% той ще излезе на балотаж с Благо Солов. Какво се крие зад гръмкото число от 44% обаче – 18 568 гласа от близо 100 хиляди човека с право на глас в община Пазарджик. Нещо повече, тази цифра показва и драстичен спад в доверието към Тодор Попов, който печели мандата си през 2011 г. с 35 180 гласа, тоест близо два пъти по-малко хора вече му вярват. И това е трайна тенденция, защото и през 2015 г. той получава подкрепа от 19 366 избиратели.

Над 10 хиляди от гласовете за Тодор Попов и този път идват от селата, като най-силна е подкрепата му в Алеко Константиново, Братаница, Звъничево, Сарая. Не е най-страшното тази поредна пирова победа, в която една шепа хора определят живота на повече от 80 хиляди други за 4 години напред. По-страшно е, че след 12 години все повече хора в община Пазарджик се чувстват толкова обезкуражени от този модел на управление, че дори не излизат да гласуват.

Тези пирови победи струват вече твърде много на обикновените хора в Пазарджик.

А промяната е възможна.

И над 50% от тях със сигурност я желаят. Най-положителното в тази кампания е посланието за обединение. Тодор Попов се обърна към „интелигентните” и „активните” и каза, че те са неговите хора, а останалите публично определи като „комплексари” и „тъпанари”. Благо Солов се обърна към всички и каза, че е време да си подадем ръце.

Подкрепата за Попов през годините

Остава да разберем дали хората тук могат да се обединят за каузата Пазарджик и за собственото си самочувствие и достойнство.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!