Прокуратурата ще протестира условната присъда за убитото при катастрофата в Братаница момиче

Апелативна прокуратура – Пловдив ще внесе протест срещу наложено условно наказание спрямо полицай за причиняване на катастрофа в с. Братаница, при която е загинало 8-годишно дете, съобщиха от Прокуратурата.

На 20 октомври 2022 г. в Апелативна прокуратура-Пловдив е постъпило съобщение от Апелативен съд-Пловдив за това, че е изготвено решение,  с което е изменена присъда  на Окръжен съд-Пазарджик срещу В.П. Той е осъден за това, че на 19.07.2021 г. в с. Братаница, обл. Пазарджик, е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 8-годишно дете на пешеходна пътека – престъпление по чл.  343, ал.3 буква „Б“ от Наказателния кодекс. В.П. е бил полицейски служител. 

С решението си Апелативен съд-Пловдив е намалил размера на наложеното спрямо В.П. ефективно наказание лишаване от свобода от 4 години и 8 месеца. Вместо това Апелативен съд-Пловдив е наложил наказание от 3 години лишаване от свобода и е отложил изпълнението му с изпитателен срок от 4 години.

Срокът за обжалване на решението на Апелативен съд-Пловдив е 15-дневен. В рамките на този срок Апелативна прокуратура-Пловдив ще изготви протест пред ВКС срещу решението на АС-Пловдив.