Прокуратурата обвини четирима за извършени седем кражби в Черногорово, Лесичово, Росен и Пищигово

В резултат на проведената през февруари Специализирана полицейска акция

Архив

Районна прокуратура – Пазарджик внесе в съда обвинителен акт спрямо Д.Б., на 39 г., Я.Г.,на 36 г., С.А., на 29 г., и Ц.Я., на 32 г., за това, че за времето от 9 декември 2019 г. до 30 януари тази година, в с. Черногорово, с. Пищигово, с. Росен и с. Лесичово, в съучастие, като съизвършители, след предварителен сговор помежду си, при условията на продължавано престъпление, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – взломяване на врати и катинари, срязване на оградни мрежи и използване на технически средства – подбран или подправен ключ, клещи, метален и дървен лост, и моторни превозни средства – леки автомобили, марка  „БМВ“  и „Опел“, противозаконно отнели чужди движими вещи – медни съдове, електрически уреди, технически пособия, акумулатори, кабели и др. покъщнина,  от владението на седем лица, без тяхното съгласие и с намерение противозаконно да ги присвоят – престъпление по чл. 196 ал.1 т. 2 във вр. чл. 195 ал.2  във вр. чл. 194 ал.1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че обвиняемите Д.Б. и Я.Г. са участвали в извършването на седем кражби, при условията на опасен рецидив, обвиняемият  С.А. – в шест от кражбите  и обвиняемият Ц.Я. – в три от кражбите, при условията на продължавано престъпление.  Общо нанесените щети на пострадалите седем лица – три жени и четирима мъже, на възраст над 70 г., са за 4 026,16  лева. Три от кражбите са извършени в имоти – гаражи и помощни постройки в с. Лесичово, две в с. Черногорово, една в с. Росен и една в с. Пищигово, обл. Пазарджик. Обвиняемите избирали домове, чиито собственици били възрастни хора. Те живеели сами или през зимата заминавали при свои роднини в близки градове.  Обвиняемите стигали до набелязаните имоти с помощта на леки автомобили  –  „Опел“ или  – БМВ, със свалени регистрационни номера.  Обикновено прескачали оградите на къщите и влизали в гаражите и помощни постройки, като някои от вратите разбивали, а други отваряли с подбран или подправен ключ. Установено е, че от помещенията отнели медни казани за варене на ракия, електрожени, медни намотки, медни пръскачки, кабели, поцинковани тръби, акумулатори и др. Впоследствие натоварвали вещите в автомобил, като в покрайнините на селата изгаряли изолациите на кабелите, деформирали медните съдове  и заедно с другите вещи ги предавали в пунктове за вторични суровини. Получените пари разделяли по равно.

На 14 февруари 2020 г., в с. Черногорово, бе проведена Специализирана полицейска операция по противодействие на битова престъпност на ОД на МВР- Пазарджик, като са извършени процесуално-следствени действия при условията на неотложност, и четиримата обвиняеми са били задържани.

Обвиняемите Д.Б. и Я.Г. са осъждани многократни, предимно за престъпления против собствеността. Те са излежавали наказания „лишаване от свобода“ в затвора. Обвиняемият С.А. е осъждан и е реабилитиран, а обвиняемият Ц. Я. не е осъждан.

Спрямо обвиняемите Д.Б., Я.Г. и С.А. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от съда и те се намират в затвора. Обвиняемият Ц.Я. е с взета мярка за неотклонение „подписка“.  Предстои Районен съд – Пазарджик да насрочи заседание по внесения обвинителен акт.