Провеждат се безплатни прегледи за туберкулоза

За Пазарджишка област безплатните консултации ще се проведат в "Специализирана болница за активно лечение на пневмо - фтизиатрични заболявания - Пазарджик", която се намира на ул. Болнична №15.

Снимка: Архив

От 18 до 22 март се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната.

Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март и тази година минава под мотото „Време е: За свят без туберкулоза!“.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се извършват допълнителни прегледи и изследвания.

Тази ежегодна проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

По време на проведени кампании през месеците март, юни, септември и декември 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза са 11 751 лица, като на 6 935 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 120 лица с туберкулоза и 359 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.

Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.

За Пазарджишка област безплатните консултации ще се проведат в „Специализирана болница за активно лечение на пневмо – фтизиатрични заболявания – Пазарджик“, която се намира на ул. Болнична №15.