Проведе се второто областно състезание „Детско полицейско управление“

След оспорвана надпревара и с проява на много знания и умения първото място беше завоювано от доброволците от Детското полицейско управление при  ОУ „Проф. Марин Дринов“ гр. Панагюрище

Снимка: Архив

Второто областно състезание „Детско полицейско управление“ се превърна в истински празник за участващите 124 деца и техните ръководители от Детските полицейски управления в Пазарджик, Пещера, Септември, Велинград и Панагюрище.

Всички доброволци посетиха Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР. Там те бяха посрещнати от служители и им бяха показани етапите от обучението на всеки един полицай. С голям интерес децата посетиха стрелбищния комплекс и се запознаха с видовете въоръжение и снаряжение използвани от българската полиция. Заедно с по-големите батковци и какички бяха и 6-годишните малчугани от група „Буратино” при ОДЗ „Юрий Гагарин” в областния град, които също са искрени приятели на полицаите. Като „черешката на тортата” се оказа демонстрацията на екипи от Зоналното жандармерийско управление в Пловдив, които специално бяха пристигнали за събитието в Пазарджик. Техники за лична защита, обезвреждане на опасен престъпник, задържане на група от лица – това бяха само част от елементите на действията на жандармеристите пред въодушевените ученици. Разбира се работата на служебните кучета предизвика огромно въодушевление и желание от страна на присъстващите за се снимат с тях и техните водачи за спомен.

Малко по-късно започна същинската част от състезанието, която се проведе в Спортна зала „Васил Левски”.  Дългоочакваното събитие бе открито от директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев. В залата присъстваха заместник-областният управител г-н Петър Белчев, инспектор Ваня Славчева от Главна дирекция „Национална полиция”, г-жа Елена Паскалева и г-жа Наталия „Кьосева” от РЦ-112 гр.Кърджали, представители на ръководството на областната дирекция и районните управления, „Пътна полиция”, Регионално управление на образованието, Български червен кръст, Регионалната здравна инспекция, Българската православна църква. Залата бе изпълнена и от много съученици, близки и приятели на доброволците, дошли да ги подкрепят в надпреварата.

Отборите от петте ДПУ в региона демонстрираха усвоените знания и умения в четири различни състезателни елементи: детска полицейска лична защита, оказване на първа долекарска помощ, теоретична игра и състезателна игра по безопасност на движението по пътищата. Всеки състезателен етап бе оценяван от компетентно жури. След оспорвана надпревара и с проява на много знания и умения първото място беше завоювано от доброволците от Детското полицейско управление при  ОУ „Проф. Марин Дринов“ гр. Панагюрище.

В крайна сметка всички деца получиха награди, защото през изтеклата учебна година те и техните ръководители дадоха от себе си много време, желание и ентусиазъм.