Приеха новите противоепидемични мерки, те са в сила до 21 декември

Снимка: http://tvshumen.bg/

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов оповести приетите от правителството и НОЩ противоепидемични мерки срещу COVID-епидемията в страната.

Първото решение е за удължаване на противоепидемичните мерки и обстановка с 2 месеца-  от 1 декември 2020 до 31 януари 2021 година.

Въвеждат се следните временни противоепидемични мерки, считано от 27. 11 до 21. 12 2020 година:

Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции  – ученици от 1 до 12 клас, извънкласни дейности, занимални и други,  във всички висши училища,  всички занятия в езикови и образователни центрове.

Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли.

Спира се провеждането на конгреси, семинари, обществени мероприятия.

Преустановяват се груповите културни и развлекателни мероприятия.  При театрите се разрешава работа при 30 процента посещаемост и спазването на дистанция от 1,5 м и задължително с маски.

Не се допуска събирането и провеждането на частни тържества с повече от 15 души.

Всички спортни мероприятия се спират с изключение на международните, които са обявени преди въвеждането на мерките. Провеждането им е без публика.

Преустановяват се посещенията във фитнес центровете.

Спират се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения.  Допускат се доставки на храна за дома и офиса.

Преустановяват се посещенияа в игрални зали и казина.

Преустановяват се посещенията в търговски центрове и МОЛ-ове,  с изключение на хранителните, аптеки, зоомагазини, банки, застрахователни институции.  Магазините, които са в кварталите ще продължат да работят.

Спират се екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина и групи за посещение на туристически обекти в страната.

Църкви, джамии, синагоги ще бъдат отворени.

Парковете и градините също ще бъдат отворени, няма да има вечерен час, няма и други строги мерки, които са въведени в съседни държави.

Мерките влизат в сила от петък вечерта, т.е учениците ще бъдат на училище на този ден и магазините ще работят.