Прецедент: Ритуалът „Къпанки“ на Бабинден в село Голямо Белово няма да се проведе заради епидемията

Традиционно в село Голямо Белово на Бабинден се провежда ритуалът „Къпанки“ с новородени деца. Тази година обаче той няма да се изпълни заради епидемията от Covid-19, съобщи кметицата Ели Илчева.

Тази година се отменя организираното ходене на реката и събирането на групи. Традицията обаче е толкова силна, че вероятно семействата поотделно ще я спазят.

Само веднъж през 1982-1983 г. обичаят бил отменен по идеологически подбуди. Вместо това обаче на 8 януари, Бабинден, в онази паметна зима се събрали в пъти повече хора. Мъжете изнесли цели казани с вино и станала невиждана веселба. Страхът от коронавируса обаче се оказва по-голям. Не чак толкова, че да няма къпане за здраве, но достатъчно, за да не се проведе то организирано.

Самият ритуал „Къпанки“ е отколешен. По традиция младите майки и свекърви отиват на реката и там свекървите измиват ръцете си, като снахата им подава сапун и паричка. От своя страна, бабата приготвя цвете, с което закичва младата майка като и пожелава здраве.

Събират се деца, които са родени през изминалата една година, като за тях се подготвят различни подаръци. Ритуалът обикновено е придружен и от кулинарна изложба. През последните години се оформя и друга традиция, а именно, чрез заря за се отбелязва денят, в който в село Голямо Белово се ражда дете.