Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Пазарджик /ОБЗОР/

Снимка: ФБ Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в Пазарджик заедно с министъра на околната среда и водите Емил Димитров и здравния министър Костадин Ангелов. Той отчете, че в рамките на няколко години в Пазарджик са изградени пречиствателни станции и депа за отпадъци.

„Докато някои политици само говорят, ние строим депа за отпадъци, пречиствателни станции, пътища и спортни съоръжения. Ако нашите опоненти толкова обичат да говорят, нека да сравним какво е направила тяхната партия за 50 години и какво сме направили ние за 10. Но дори и това ще е ненужно. Защото хората виждат всичко и все още ни определят като първа политическа сила. Изграждането депа и инсталации за преработка на отпадъци не е лесно. Затова и никой преди нас не го е направил. Депото тук е изчерпало капацитета си отдавна. Само за няколко години срещу 31 млн. лв. това място от гола поляна с боклуци се превърна в модерно съоръжение“, коментира Борисов.

„Новата инсталация за компостиране и предварително третиране на биоразградими отпадъци в Пазарджик струва 19 млн. лв. Депото обслужва 170 хил. граждани от 7 общини – Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Пещера, Лесичово и Септември. Благодарение на новата инсталация ще се намали количеството депонирани отпадъци със 70 хил. тона годишно.

Пазарджик е бързоразвиващ се град. В ход са и редица други проекти:

През пролетта на 2021 г. стартира строежът на Западния околовръстен път. Инвестицията е за над 80 млн. лв. Скоро започва и рехабилитацията на отсечките Батак – Пазарджик и Пазарджик – Звъничево.

До края на 2021 г. ще е готова новата спортна зала в Спортното училище, както и ремонтът на зала „Васил Левски“.

Рехабилитират се ВиК мрежите в областта. Всички земеделци в Пазарджишко ще бъдат захранени с вода“, написа в профила си в социалната мрежа премиерът.

Разработваме програма за осигуряването на медицински специалисти във всяка точка на страната. С НСОРБ вече събираме информация за наличието на общински жилища във всяка една община, които могат да бъдат предоставени на лекари и сестри. Директорите на болниците ще назначават лекари и сестри, а общините и държавата ще осигуряваме допълнителни средства към техните възнаграждения. Ще постигнем тристълбово финансиране на медицинските екипи за работа в непривлекателни региони.
„Отпуснахме и 1 млн. лв. за закупуването на ангиограф за Кардиологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик. Той е изключително необходим, тъй като с него ще се осигури по-добро и по-бързо лечение на пациентите с кардиологични проблеми – каквито се получават и след усложнения от COVID-19.
Благодарение на нашите медици броят на излекуваните и оздравелите вече трайно е по-голям от заболелите. Това го дължим изцяло на тяхната денонощна работа и всеотдайност“, съобщи още Борисов.