Прекратиха добивът на дървесина от сечище край Абланица

Съвместните екипи продължават проверките си на територията на велинградско

Снимка: kazanlak.com

Продължават действията на служителите от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик по предотвратяване и разследване на незаконния добив и търговия с дървесина.

Както съобщи полицията вчера по време на акция в местност край велинградското село Абланица екипите засекли в корито на река прикрит камион „ИФА“. Возилото било натоварено с около 9 кубически метра немаркирана широколистна дървесина. Шофьорът му К.Б.- 36г. от съседното село Цветино не разполагал с превозен билет и направил опит да избяга от местопрестъплението. Действията на разследващите обаче не спрели до тук.

Вчера заедно с инспектори от Изпълнителната агенция по горите-София те извършили оглед на сечище в близост до намерения камион. Сечището се намира в държавния горски фонд и за неговото функциониране има издадено позволително. Там обаче е установена сеч на дървета от вида „бук“ и „дъб“, като в позволителното издадено на шофьора на камиона К.Б. въобще не фигурира „дъб“. Органите на реда установили, че се отрязани дървета, които дори не са маркирани.

Инспекторите от ИАГ са констатирали, че от там са добити незаконно близо 13 кубични метра плътна широколистна дървесина. Със заповед на лесничеите дейността на сечището е преустановена. Съвместните екипи продължават проверките си на територията на велинградско.