Президентът свиква новото Народно събрание, вижте кой ще удари първия звънец

Президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 48-о Народно събрание. То ще се проведе следващата сряда – 19 октомври 2022 г. от 9.00 часа.

Държавният глава е подписала указа на основание чл. 75 от Конституцията, допълват от „Дондуков“ 2.

Радев вече подчерта, че няма намерение да бави свикването на новите 240 депутати и призова партиите да бъдат диалогични след като прекрачат прага на парламента.

Кой ще удари първия звънец?

По традиция първото заседание на парламента се открива от най-възрастния народен представител. В 48-ото Народно събрание това е Вежди Рашидов. Скулпторът, който беше министър на културата в първото (2009-2013 г.) и второто (2014-2017 г.) правителства на ГЕРБ, ще трябва да удари парламентарния звънец и да произнесе слово пред новите депутати.

ГЕРБ-СДС спечелиха проведените на 2 октомври предсрочни парламентарни избори. На второ място останаха досегашните управляващи от „Продължаваме промяната“. Гласоподавателите не отредиха мнозинство на нито една политическа сила, с което тя да успее да формира правителство.

ГЕРБ – СДС имат 67 депутати, „Продължаваме Промяната” са 53 народни представители, ДПС – 36 депутати, “Възраждане” ще разполагат с 27 места в парламента.
БСП за България вкарват 25 депутати, „Демократична България” ще заемат 20 депутатски банки, а „Български възход” има 12 народни представители.

Източник: Дарик нюз