Президентът Румен Радев насрочи парламентарните избори за 4 април

Президентство

Президентът Румен Радев подписа указ за парламентарни избори на 4 април. Това обяви самият той в обръщение към нацията.

Така държавният глава отстъпи от първоначално анонсираната от него дата – 28 март, а определи вота за следващия 45-и парламент със седмица по-късно.

Радев назова датата в самия финал на обръщението си, в което обобщи виждането си за промени в Изборния кодекс и предложенията, произтекли от консултациите, които проведе на „Дондуков“ 2.

Радев отново поиска гласуване по пощата за българите в чужбина, както и видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на преброяването на бюлетините.

„Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства за представителите на изборната администрация е важна стъпка“, посочи още Радев.

Доводите, че броени месеци преди изборите, не трябва да се правят промени в изборния закон, неведнъж са били пренебрегвани, каза още президентът. Той добави, че очакванията му са пандемията да бъде не само предизвикателство, но и да се използва като възможност.

Радев повтори, че очаква ЦИК в най-кратки срокове да разгърне активна кампания за обучение на администрацията за машинния вот и разясняването му за избирателите.

Източник: Дарик нюз