Президентът на AIPS Europe идва в Пазарджик за конгреса на спортните журналисти от Югоизточна Европа

Президентът на Европейската асоциация на спортните журналисти (ÀIPS Europe) Чарлз Камензули (Малта) пристига в България. Той ще уважи страната ни по време на домакинството на годишния конгрес на Асоциацията на спортните журналисти в Югоизточна Европа (SEESJA) от 29 юни до 2 юли в Пазарджик.

На събитието ще присъства и бившият президент на ÀIPS Europe Янис Дарас (Гърция). Камензули и Дарас са действащи вицепрезиденти на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

На българска земя ще заседава и Бордът на ÀIPS Europe. Освен президентът Камензули ще присъстват и членовете на Изпълнителния комитет Гиорги Шолоши (Унгария), Мурат Агджа (Турция), Еродотос Милтиадос (Кипър), Аспасия Велонаки (Гърция) и Найден Тодоров (България). В Изпълнителния комитет на ÀIPS Europe за първи път в 45-годишната история на организацията има и представител на България. В навечерието на 100-годишнината на Международната асоциация на спортните журналисти българин отново е в ръководните структури на AIPS – след учредяването на Международната асоциация на спортните журналисти по време на Олимпийските игри в Париж през 1924 г., когато България е сред държавите учредителки.

Успоредно с конгреса на SEESJA в Пазарджик ще се проведе и 9-ото първенство на Югоизточна Европа по футбол за журналисти за купата на името големия български коментатор Николай Колев-Мичмана. Националният отбор на България по футбол за журналисти е трикратен шампион в предходните осем издания на надпреварата.

Участие в събитието в Пазарджик се очаква да вземат спортни журналисти от България, Унгария, Гърция, Турция, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Румъния, Молдова, Кипър и Косово.

Българската асоциация на спортните журналисти е и сред учредителите на Асоциацията на спортните журналисти в Югоизточна Европа, и основен инициатор за създаването футболния шампионат. Привилегия за България е, че още със създаването на футболното първенство журналистите от страните-членки приеха единодушно идеята шампионската купа да носи името „Мичмана“ в памет на напусналия този свят през юни 2004 г. Николай Колев.

Българската асоциация на спортните журналисти организира конгреса на SEESJA за 2023 г. и футболния шампионат в партньорство с Община Пазарджик, асоциация „Докосни дъгата“, сдружение „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“, сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и със съдействието на Българския спортен тотализатор.