Предстоят хубави фолклорни празници в Пещера

Входът за събитията е свободен

Снимка: Плакати на фестивалите

Фолклорни празници на културата започват в община Пещера.  На 27-ми и 28-ми юли /събота и неделя/ Свети Константин ще посрещне 145 индивидуални и групови изпълнители, заявили участие в Националния фолклорен събор на народното творчество, който се провежда под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова. По традиция конкурсната програма ще продължи през двата почивни дни, а участниците ще бъдат оценявани от професионално жури.

В съботната вечер кметът на общината Николай Зайчев ще запали традиционния летен лагер, а гостите на събора ще видят спектакълът „Гълъбите бели“ с участието на Славка Калчева.

 

На 30-ти и 31-ви юли пък ще се проведе V Международен етнокултурен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата”. В него ще участват фолклорни състави от 5 държави, като най-атрактивни са съставите от Индия и Мали. Първата вечер от 18.30 часа ще се състои дефиле на съставите от България, Индия и Молдова. Те ще тръгнат от „Железния град“, ще преминат по ул. ”Михаил Такев” и по главната улица, за да стигнат до сцената на пл. „България”, където ще изнесат концерти. Във втората вечер жителите и гостите на Пещера ще видят съставите на Сърбия и Мали. Входът за събитията е свободен.