Превозвачи готвят протести и блокади заради повишени тол такси

Превозвачите отново плашат с протести и блокиране на гранични пунктове. Новите министри на регионалното развитие и на транспорта не откликнаха на призивите им планираното от 1 юли увеличението на тол таксите за камиони и автобуси да се отложи за догодина.

В същото време кабинетът предвижда нов реверанс към таксиметровите шофьори като запазва с бюджета за 2023 г. по-ниския патентен данък към общините.

До последно различните сдружения на превозвачите се надяваха да склонят правителството за поредно отлагане на повишението на таксите, които плащат за изминат километър. Това може да стане с постановление на Министерски съвет и не изисква намесата на парламента. Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е обяснил на последната им среща, че ще разговаря с премиера дали може да се направи нещо. До 1 юли обаче остават само три дни.

Финансовият министър Асен Василев обясни преди време, че проблемът е технически и редовното правителство не е разполагало с достатъчно време, за да направи промяната. Проблемът идвал от това, че операторът на тол системата – фирмата „Капш“, е предупредила отдавна, че трябва да знае 45 дни предварително каква ще е тарифата с цените за изминат километър по пътищата.

Припомняме, че решение за повишение на тол таксите беше взето още миналата година по време на редовния кабинет на Кирил Петков. Тогава регионалният министър Гроздан Караджов договори с бранша тарифата да бъде завишена на две стъпки – първа стъпка от 1 юли 2022 г., а втора – от 1 януари 2023 г. Впоследстие служебният кабинет на Гълъб Донев отложи второто повишение за средата на 2023 г. с аргумента „да се омекоти натискът на инфлацията“.

И тогава превозвачите излизаха на протести и заплашваха с рязко поскъпване на превозваните стоки и още по-висока инфлация. Караджов обаче бе непреклонен, че завишение на тарифата трябва да има, както и второкласните пътища да станат платени, защото камионите и автобусите, които най-много рушат пътищата, минават с много ниски такси.

„Несъстоятелни са оправданията, че операторът „Капш“ се нуждае от 45 дни предварително уведомяване. Миналата година служебният кабинет взе решение за отлагане на 29 декември – два дни преди крайния срок“, припомни Йоанна Лалова, зам.-председател на Европейския транспортен клъстер.

„Ще протестираме не просто защото от 1 юли ще се вдигнат тол таксите, а защото услугата, за която ще плащаме повече, на практика я няма“, коментира за „Сега“ Лалова. Превозвачите се оплакват от лошите пътища, някои от които са непроходими, а повечето – опасни за живота и здравето на шофьорите, от огромните задръствания на граничните пунктове, от липсата на паркинги и елементарни условия.

Превозвачите се оплакват също така, че от МРРБ им отказват информация колко средства са събрани след увеличаване на тол таксите от 1 юли 2022 г. и какво е направено с тях – дали са използвани за ремонт и строителство на пътища или са дадени за комисиони на посредниците за електронното отчитане на изминато разстояние и събирането на таксите.

„Десетки малки транспортни фирми вече са заявили, че временно ще спрат дейността си, защото не могат да покриват нарасналите разходи“, предупреди и изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.  От съюза обявиха, че повишаването на тол таксите ще оскъпи с около 5-6 стотинки на цената на хляба за крайния потребител. Същите сметки те вадеха и миналата година, въпреки че тогава цената на горивата бе много по-висока от сегашната.

 

ПО-НИСЪК ДАНЪК ЗА ТАКСИМЕТРОВИТЕ ШОФЬОРИ

В същото време въпреки значителното поевтиняване на горивата от началото на годината таксиметровите шофьори ще продължат да плащат по-нисък патентен данък към общините.

В представения от Асен Василев бюджет се предвижда годишният данък върху таксиметров превоз на пътници за 2023 г., определен с наредби на общинските съвети, да бъде намален до 300 лв.

В замяна общините ще получат компенсация за загубите от държавния бюджет. Минитърът на транспорта Георги Гвоздейков съобщи, че сумата на компенсациите ще е около 6 млн. лв.

Интересно, че първата среща на новия министър Гвоздейков беше именно с представители на таксиметровия бранш и синдикатите в него, сякаш това е най-големият проблем на транспортния сектор в България. Още тогава Гвоздейков обеща по-нисък данък за таксиметровите шофьори.

Източник: Сега