Празник на минералната вода, здравето и плодородието се провежда в село Баня

В панагюрското село Баня ще се проведе „Празник на минералната вода, здравето и плодородието 2022”. Събитието започва 11:00 часа на местността „Манастирчето“ край селото. С помощта на Община Панагюрище, местния бизнес и дарители този празник се наложи, като популяризира минералните лековити извори в селото, лековито Банско Аязмо, редом с билките и природните дадености. Празникът не се състоя само през 2020 година, поради пандемичната ситуация.

Сред естествения декор на местността Манастирчето ще бъде представена спектакловата постановката „Съветът на боговете на здравето” с участието на самодейци от местното читалище. Фолклорната програма ще бъде под надслов „С менче за вода и билките в ръка, така е вечна младостта“. По традиция ще бъдат наградени най-възрастният и най-младият жител на селото.

Празникът на минералната вода в с. Баня води своето начало от 2010 година. Идеята е да се популяризират лековитите извори в селото, които са най-големият природен дар на хората от община Панагюрище. Още от древни времена хората, които живеели по нашите земи познавали лечебните тайни на минералните извори и ги използвали.

Елате да се повеселим и заедно да опитаме от магията на лековитата вода и древните легенди”, призовават организаторите от НЧ „ Пробуда-1872” с. Баня.