На този ден: Православната църква чества деня на Света великомъченица Неделя

В област Пазарджик храмови празници на 7 юли имат църквите в град Ракитово и селата Дебращица и Капитан Димитриево, които носят името на светицата.

Снимка: www.smolyan.bgvesti.net

На 7 юли православната църква прославя Света Великомъченица Неделя. Във всички храмове в Пазарджик се отслужва тържествена света литургия за празника. Света Неделя е родена в Мала Азия през трети век, по времето на император Диоклетиан. Тя била измолено с продължителни молитви чедо на благочестивите родители Доротей и Евсевия.

Още от детството си се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Пораснала чудна хубавица и много млади момчета я искали за жена, но тя на всички отказвала. Един от “ухажорите” и се ядосал и съобщил на император Диоклетиан, че семейството на Неделя изповядва християнската вяра. Императорът заточил родителите и, а света Неделя била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали я по цялото тяло, горили я с огън. Накрая била осъдена да бъде посечена с меч.

Преди смъртта си Неделя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 година. Неделя е една от най-почитаните светици.