Православната църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец

Православната църква почита на 6 декември Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола. Той е източноримски духовник, епископ на град Мира в областта Ликия. Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, крадците, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и затворниците. Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе.

Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, заради което го наричали Чудотворец. Често е наричан и св. Николай Угодник, заради своята отзивчивост да се притече на помощ, винаги, когато има случай за това.

Св. Никола е най-популярният светец в Източноправославната църква и често се изобразява редом до Христос и Дева Мария. Св. Никола е първообраз на белобрадия старец, който раздава подаръци, известния у нас като Дядо Коледа, а по света като Санта Клаус (САЩ), Дядо Мраз (Русия).