Правителството предлага на Народното събрание да се обяви извънредно положение

Целта на предложението е да се въведат повече възможности за карантина

Момент от заседанието

Министерски съвет предлага на Народното събрание да се обяви извънредно положение в страната, стана ясно след среднощно заседание на кабинета, заедно с Оперативния щаб за борба с коронавируса.

Причина за искането е това, че взетите засега мерки не дават очакваните резултати в спазването на карантината. Премиерът съобщи, че вчера от нея са избягали 14 души. По думите му, страната все още не е в пика на заразата, но се разпространява в геометрично прогресия.

Тази мярка ще даде възможност да се затварят училища, детски градини, спортни мероприятия и игрални зали. Ще даде възможност на областните управители и министрите в своите ресори да направят всичко необходимо.

В учебните заведение, където има възможност да се премине на дистанционно обучение а там, където няма да се създадат, за да не се губят седмици учебен процес, коментира Борисов.

Външното министерство трябва ежеминутно да актуализира сайта си, на който да се отбелязва по кои направления има забрана за пътуване на български граждани.

Борисов многократно коментира, че самодисциплината и мобилизацията на цялата нация може да помогне в ситуацията.

Премиерът нареди да се изработи клинична пътека за лечение на коронавируса, за да могат здравните заведения да знаят какви пари ще получат за труда си.

Бе коментирана и възможността при лечението на болните да се използва при необходимост и труда на пенсионирани лекари, мед. специалисти и студенти по медицина в горните курсове.

Борисов подчерта, че искането за извънредно положение е за да може службите по сигурност да издирват и принудително да задържат хора, които не спазват карантината.

Премиерът поиска от вътрешния министър незабавно да се затворят местата, в които се събират много хора – дискотеки, барове и нощни клубове, да бъдат затворени.

На този етап няма да се затварят ресторантите.

Борисов обърна внимание на социалното министерство да се вземат мерки за нормалното изплащане на пенсиите, като за целта могат да се използват и студентите, които няма да са на лекции.

Проблем се очертава и при погребалните агенции, защото близките на починалите от коронавирус ще бъдат под карантина и няма да могат до погребат близките си.