По 300 лв. ще получат собствениците на прасета в 20- километровите санитарни зони

Насила никой няма да накараме, подчерта министър-председателят и акцентира върху опасността от разпространение на АЧС и огромната популация на диви прасета

Снимка: Областна администрация

Важно е да се обединим, за да се измъкнем от ситуацията, заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата в Пазарджик във връзка с предприетите мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете. На срещата присъстваха министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, кметът на община Пазарджик Тодор Попов, кметове на кметства, собственици на ферми за отглеждане на свине, представители на академични среди.

Премиерът Борисов отбеляза, че се полагат огромни усилия и изрази признателност към кметовете и активните хора в област Пазарджик. Министър-председателят изтъкна, че към момента няма ваксина срещу африканската чума по свинете. Веднага ще закупим ваксина, щом има такава, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят добави, че е постигната договореност срокът за умъртвяване на домашните прасета да бъде удължен в Пазарджик до 11 август. Също така във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите хората ще бъдат компенсирани с по 300 лева на двор при доброволно заколване на домашните прасета, за да бъде направена необходимата дезинфекция.

Насила никой няма да накараме, подчерта министър-председателят и акцентира върху опасността от разпространение на АЧС и огромната популация на диви прасета.