По – малко жертви по пътищата на областта за първото полугодие

Снимка: Архив

363 пътно транспортни произшествия, от които 111 тежки, са станали през първото полугодие на 2018 година по пътищата на областта, стана ясно от анализа на Сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР, който бе изнесен днес пред Областната комисия за безопасност на движението. Загинали са четирима граждани, а 139 са ранени. Полицията отчита значителен спад по отношение на загиналите, през миналата година те са били с 15 повече.
96,69 процента от всички пътно транспортни произшествия са следствие на нарушения и грешки на водача. Според полицията основна предпоставка за това са лошата дисциплина, превишената скорост, употребата на алкохол, непредпазливост, слаба квалификация, подценяване на умората и високото самочувствие на водачите.
За първото полугодие на тази година са регистрирани 27 произшествия с участието на пешеходци, при които са загинали двама, а 28 са ранени. Сравнението показва, че през тази година е загинал един човек повече в сравнение с 2017г.
Увеличени са произшествията с участието на велосипедисти. Според полицията трябва да се вземат мерки за увеличаване на използването на каски- Необходимо е и да се създадат повече самостоятелни ленти за движение на велосипедисти, както и тяхната видимост на пътя.