Почти никъде в аптеките в страната не може да се намери противогрипна ваксина

Снимка: Трафик нюз

Почти никъде в аптечната мрежа в момента не може да се намери противогрипна ваксина, съобщава БНТ. Интересът тази година се оказва по-голям от доставените досега количества. Все още се чакат безплатните ваксини за възрастните хора, които ще се поставят от личните лекари.

За малко повече от седмица над 80 000 противогрипни ваксини са изкупени от аптечната мрежа. Това са всички доставени количества до този момент.

Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки каза, че ваксините са изчезнали в пъти по-бързо от преди. Немалка част от ваксините са изкупени от компании за служителите им – по 200-300 бройки наведнъж.

Между 2 и 3% от българите са се ваксинирали миналата година. Интересът към ваксините тази година е доста по-голям.

По информация на здравното министерство ще бъдат доставени 340 000 противогрипни ваксини, които ще се разпределят между аптеките и програмата за безплатна ваксинация на възрастните хора.

20 000 дози повече са осигурени за свободна продажба в сравнение с 2019 г. С 60 000 е увеличен броят на безплатните ваксини за хората над 65 години. До средата на октомври се очаква да бъдат доставени останалите 70 000 дози за аптеките.

Особеното тази година е възможността грипната епидемия да съвпадне с по-засилено разпространение на COVID-19. Не е изключено човек да се зарази едновременно и с двата вируса, според вирусолога проф. Аргирова. Ваксината срещу грип не предпазва от COVID-19. Маската обаче намалява вероятността да се заразите и с двата вируса.