На този ден: Почитаме Свети Николай Чудотворец – покровител на рибарите и банкерите

Смята се, че Свети Николай е първообраз на Дядо Коледа

Снимка: Архив

Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола е източноримски духовник, епископ на град Мира в областта Ликия. Приживе той е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител ва децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, крадците, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и затворниците.

Св. Николай се нарича още Мирликийски по името на своя роден край Ликия и града, където става епископ – Мира.

Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, заради което го наричали Чудотворец. Често е наричан и Св. Николай Угодник, заради своята отзивчивост да се притече на помощ, винаги, когато има случай за това.

Николай Мирликийски е роден през втората половина на ІІІ век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му е епископ на град Патара в Ликия. Той приел племенника си в храма и оттук нататък той щял да му служи до края на дните си.

В жестокото за християните време при императорите Диоклециан и Галерий Св. Николай бил епископ в град Мира. Много мъчения и смърт видели очите му. На Възкресение Христово в Никодимия, в храма били изгорени 20 000 души. Мнозина били хвърлени в затворите. Затворен бил и епископ Николай. Спасително се оказало времето на Константин Велики, който не само прекратил гоненията, но и сам приел християнството.

През 325 година е свикан Първият вселенски събор в Никея. Присъствали всичките тогавашни 318 епископи. Огромна заслуга за разбирателството, постигнато след дълги дискусии на този събор, имал  Св. Николай. Съборът не минал без инциденти. Св. Никола удря шамар на Арий, разгневен от ереста му, която не почита Христос.

За разлика от повечето свои събратя светци, Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това. Когато умрели родителите му, раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.

Св. Никола е погребан в катедралата на град Мира и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.

През 1099 година мощите му са откраднати от италиански моряци от храма в Мира и са пренесени в гр. Бари, Италия, където се пазят и до днес. Това е причината да се счита за покровител на крадците. По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви, такава частица се пази и почита и в храма „Св. Николай“ в София и Созопол.

 

В България Никулден се празнува на 6 декември. От 9 май 1087 г. се установил и друг празник, наричан у нас „летен свети Никола“, почитащ деня, в който мощите на свети Никола са пренесени от Мира в Бари.

Интересни факти:

  • Св. Никола е най-популярният светец в Източноправославната църква и често се изобразява редом до Христос и Света Богородица.
  • Почитта към светеца в Русия е добре известна. В Московска Русия и Руската империя Св. Николай е заемал първо място сред светците (следван от Снета Богородица) в броя на храмовете и посветените икони. До началото на 20 век името му е сред най-предпочитаните за новородените в Русия. Има руска поговорка: „Помоли Св. Никола и той ще предаде на Спасителя“ („Попроси Николу, и он скажет Спасу“).
  • Николай е четвъртото по разпространение мъжко име в България.
  • Св. Николай е единственият светец, който притежава силата да възкресява (със силата на молитвата си).
  • От началото на 21 век множество държави започват да емитират монети с лика на светеца.
  • Св. Никола е първообраз на белобрадия старец, който раздава подаръци, известния у нас като Дядо Коледа, а по света като Санта Клаус (САЩ) и Дядо Мраз (Русия).