Потребителите на център „Човеколюбие“ проведоха обучително пътуване в Северозападна България

Центърът за психично здраве „Човеколюбие” – Пазарджик проведе обучително пътуване под надслов „Магията на Северозападна България”. Събитието беше част от инициативата „Опознай БГ”, посветена на 15 годишния юбилей от създаването на социалната услуга.

 

Обучителното пътуване съдържаше две направления: повишаване на знанията за природни феномени, исторически места и исторически личности, и трениране на социални умения. Акцент беше поставен върху развитие на социалните умения точност, подготовка за продължително пътуване и социално приемливо поведение по време на пътуването.

 

Посетени бяха градовете Враца, Видин, Белоградчик, Берковица, Чипровци. Участниците обогатиха познанията си за живота и делото на историческите личности Христо Ботев, Иван Вазов, цар Иван Страцимир, баба Вида и др. Изкачена беше Белоградчишката крепост, от която участниците се насладиха на уникалния природен феномен Белоградчиски скали. Над скалите се проведе една от най-интересните атракции – полет с балон, в която се включиха представители на Центъра.

 

Друго забележително историческо място беше крепостта „Баба Вида” край Дунав. Интерес представляваха Черепишки манастир и Клисурски манастир. Вълнуващо преживяване беше и преминаването през трите пещери „Леденика”, „Магурата” и „Венец” – една от най-красивите пещери в България.

 

Участниците в обучителното пътуване преживяха много положителни емоции и обогатиха познанията си за природните дадености и историческо минало на Северозападна България. Демонстрираха добри социални умения и изявиха желание за участие в следващи обучителни пътувания.