Полиция и горски засилват проверките за добив и превоз на дърва

Велинградчанин превозвал повече от разрешеното, а жител на Цветино избягал от проверката

Снимка: Архив

Незаконно добити дърва или нередности при тяхното добиване и превозване откриха по време на полицейска акция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност при ОДМВР-Пазарджик. Действията на полицаите са част от мерките за противодействие на престъпленията в горския фонд. В проверките, които са обхванали територията на Община Велинград са включени инспектори от ИАГ-София и НАП-Пловдив. По време на акцията в местност край велинградското село Абланица екипите засекли в корито на река прикрит камион.

„ИФА“-та била натоварена с 9 кубически метра немаркирана широколистна дървесина. Освен това водачът К.Б.- 36г. от съседното село Цветино не разполагал с превозен билет. По време на проверката мъжът не се подчинявал на разпорежданията на полицаите, избягал от местопроизшествието и опитал да се укрие. Не след дълго обаче бил задържан и приведен в ареста на РУ-Велинград. Спрямо него се водят две полицейски производства, а камионът и дървата са иззети.

В близост до контролния горски пункт „Чепино“ органите на реда спрели за проверка товарна „Шкода“, шофирана от велинградчанина И.К.- 52г. По време на инспекцията се установило, че количеството дървесина превозвана в камиона е по-голяма от това отбелязано в превозния билет. И по този случай е образувано полицейско производство. Проверките в тази посока продължават.