Полицията даде подробности от разследването за двойното убийство

Заподозрените за убийството са извършвали ремонт в апартамента на жертвите

Снимка: bTV

Пробивът в разследването на двойното убийство е настъпил с разкриването на заподозрените за  извършители. Впоследствие са установени и жертвите. Към момента за срок до 24 часа са задържани двама мъже, на 44 и 39 години. Открити са и два пистолета, с които вероятно е извършено престъплението. Извършителите са били наети за ремонт на апартамента на жертвите, до който са имали достъп и където са били убити мъжът и жената. Към този момент данните сочат користен мотив за двойното убийство, съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев на брифинг за резултатите  от разследването на двойното убийство, чиито жертви – мъж и жена, бяха открити на 17 август във водоем край Негован..

Благодаря на колегите, работили по този случай. Напредъкът в разследването до  момента е  резултат на изключително задълбочена работа на оперативните служби и доброто взаимодействие на по-късен етап с прокуратурата.  Българските граждани могат да се гордеят  с оперативните служби, съдебната власт и разследващите органи, които с изключителен професионализъм успяха да разкрият този много труден случай на брутално убийство, подчерта Иван Гешев. Той допълни, че е оптимист за хода  на разследването предвид събраните до момента доказателства, като процесуалните действия продължават и се очакват и допълнителни доказателства.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отличи прецизната работа на оперативните служби, въпреки засиления обществен интерес. „На практика започнахме от нулата, разследващите нямаха информация нито за жертвите, нито за извършителите. Колегите стигнаха до заподозрените в резултат на аналитична работа и събиране на информация по оперативен път. Въпреки  целенасоченото заличаване на следите, към момента има събрани доказателства, които след експертизи, ще бъдат предадени на прокуратурата за последващи действия по разкриването на това двойно убийство, от което всички сме потресени“.

Директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски подчерта ролята на криминалистите от СДВР и ГДНП, на експертно криминалистичните звена в двете дирекции и  НИК за оперативната и аналитична работа, както и на служителите от  ДАТО, Градска прокуратура и наблюдаващия прокурор за приноса в разследването и съгласуваните следствени действия. “Анализирани бяха хиляди сделки с имоти, сключени от възрастни хора, отговарящи на критериите на жертвите, открити край Негован.  Проверени бяха данни за невзети пенсии, както и информация от банките за преводи на пенсии по банков път, пълен преглед бе направен в базата данни за безследно изчезнали “, разкри Терзийски част от извършените действия.  След публикуването на допълнителни детайли, свързани с убитите, е получена информация за евентуалната им самоличност и пристъпихме към активна работа за претърсване и обиски на поредица обекти, допълни той.

Според доказателствата до момента, двете убийства са извършени в апартамента на жертвите в столичния кв. „Иван Вазов“. Използвано е огнестрелно оръжие със заглушител, като впоследствие са положени усилия за заличаване на следите. Мъжът и жената не са били обявени за издирване. Според информацията до момента, извършителите са се познавали от около 1,5 г. със семейството и са имали достъп до дома им, поясни заместник главният прокурор.

След престъплението, извършителите не са се крили и са водили обичайния си начин на живот. След анализа на данните за тях, 6 дни са били контролирани денонощно и са задържани докато работели на обект в малко населено място извън София. Те са криминално проявени, за единия има данни че е излежал присъда, съобщи директорът на СДВР старши комисар  Георги Хаджиев