Полицейски синдикат подкрепи исканията на медицинските специалисти

От СФСМВР смятат, че ниското допълнително заплащане за нощен труд на хора, които спасяват човешки животи е не само недостойно, но и граничещо с унижението

Снимка: Архив

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) заявява, че подкрепя справедливите искания на медицинските специалисти, които ще бъдат заявени за пореден път на организирания протест на 11 септември 2019 г.

От СФСМВР смятат, че ниското допълнително заплащане за нощен труд на хора, които спасяват човешки животи е не само недостойно, но и граничещо с унижението. Идентично е възнаграждението и на  българските полицаи и пожарникари, което поставя за пореден път под съмнение, доколко сектор „Сигурност“ и работещите в него са приоритет за правителството на Република България.

Повече от една година, СФСМВР в партньорство с КТ „Подкрепа“ и Български лекарски съюз (БЛС) реализират кампания под надслов „За достойни условия и заплащане на нощния труд“, която представителите на политическите партии неглижират не само като искания, но и като проблем, който да бъде обсъден публично.

СФСМВР подкрепя, както исканията за достойно заплащане, така и декларираното от медицинските специалисти желание да бъдат зачетени конституционните им права и да им се позволи да се сдружават в отделни съсловни организации, които да ги представляват и да отстояват и защитават техните професионални интереси.

От Федерацията, заявяват, че е крайно време минималното допълнително възнаграждение за нощен труд да бъде актуализирано и да бъде променено националното законодателство. Управителния съвет на СФСМВР е убеден, че ако това не се случи, протестите на професионалистите от различни браншове няма да спрат, защото това е проблем, който трябва да намери своето трайно и справедливо решение.

От Синдиката призовават всички свои членове, които имат възможност да се присъединят и да подкрепят протеста на 11 септември 2019 г. в 15:00 часа, защото „Заедно можем повече“.