Подценяваме сърдечно-съдовите заболявания

Информационна кампания за сърдечната недостатъчност ще се проведе в Пазарджик, над 5000 души са приети в болници в областта само за година, лечението им струва над 2 млн. и 500 хил. лв.

Снимка: Архив

70% от българите погрешно считат, че водеща причина за смъртност у нас са онкологичните заболявания. Едва 30% са наясно, че това са сърдечно-съдовите заболявания. Липсва познаване на основните сърдечно-съдови заболявания и симптомите, свързани с тях. Това показват данни от национално представително проучване, проведено от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ). Проучването е проведено с цел изучаване на обществените нагласи и познаването на сърдечно-съдовите заболявания и в частност на заболяването „сърдечна недостатъчност“. Тя е най-честият повод българите над 65 години да влизат в болница. Смъртността от сърдечна недостатъчност се увеличава, за разлика от други сърдечно-съдови заболявания.

 

За да повиши знанието за това заболяване, ДКБ съвместно с Института за здравно образование организира информационна кампания в 13 града в страната, на която хората от рисковите групи да бъдат обучавани и информирани за основните симптоми и за начините на контрол на заболяването. Пазарджик е един от градовете, включени в кампанията, съобщи д-р Димитър Попов, водещ специалист-кардиолог с опит в диагностиката и лечението на сърдечната недостатъчност, завеждащ Кардиологично отделение в МБАЛ „Хигия“, който посочва и водещите симптоми, на които пациентите трябва да обърнат внимание:

 

От сърдечни проблеми всяка година умират повече хора в сравнение с всички други заболявания . Водеща причина за това е сърдечната недостатъчност. Много са признаците и симптомите, които ни алармират за сърдечни проблеми и трябва да ги знаем. Едно от най-честите оплаквания е болката в гърдите, която се разпространява в  лявата ръка или в лакътя . Друг важен симптом, който често се смята от пациентите за настинка и дори за  пневмония е продължителната кашлица, но много по-сериозен симптом е внезапното чувство на недостиг на въздух, така нареченият задух.

Внимание трябва да се обърне на подути крака, глезени и подбедрици, обикновено отокът  е симетричен и на двата крайника. Високото кръвно налягане, чувството на сърцебиене и аритмии ,често са съпътстващи оплаквани на сърдечната недостатъчност. Това са много често срещани симптоми сред пациентите със сърдечни заболявания и трябва да  се обръща  специално внимание на тях . 

 

Не много често пациенти съобщават за липса на апетит и гадене. Причината за това е натрупване на течност около черния дроб и червата, която пречи на правилното храносмилане.  Липсата на апетит  може да се съпровожда с тежест до болки в корема, а ако ги изпитвате заедно, трябва незабавно да посетите Вашия лекар. Ако кожата ви е  бледa или придобива синкав цвят , също трябва да се обърне внимание, дължи се на намален кръвен поток, намален брой червени кръвни клетки и може да бъде знак, за сърдечен проблем. Трябва да се има предвид, че много често симптомите остават дълго време игнорирани от пациентите и те търсят своя лекар, когато състоянието е вече много тежко“, посочва специалистът.

По данни на НЗОК към 1 януари т.г. броят на диспансеризираните със сърдечна недостатъчност в страната е 153 348 души, 89,31% от тях са на възраст над 60 г. Разпределението жени – мъже е 54% на 46%. В Област Пазарджик диспансеризираните са 4519 души, отново предимно възрастни хора. 5362 души са били приети в болници в Пазарджик по повод на заболяването миналата година. 2 млн. 579 хиляди лв. е струвало тяхното болнично лечение.

За да бъдат запознати с рисковите фактори, симптомите и лечението на сърдечната недостатъчност, пенсионерските клубове в Пазарджик ще получат информационни материали за заболяването, които да разпространят сред своите членове. Самонаблюдението и обучението на пациентите и техните близки са съществена част в лечението на това заболяване.  Всяка организация на възрастни хора може да заяви материали и на единния номер на кампанията: 070010126 (на цена на градски разговор), всеки делничен ден от 10 до 16 ч., до края на тази седмица и след 26 август.

Повече за заболяването „Сърдечна недостатъчност“

Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, при което сърцето не успява да изпомпва кръвта в тялото така, както трябва. В резултат на това не може да се достави достатъчно кислород и храна на тялото, за да работи то нормално. Това кара пациентите да се чувстват уморени и дори – изтощени. Организмът не може да елиминира добре остатъчни продукти от метаболизма – това води до отлагане на течност в белия дроб, както и в друга част на тялото – краката и коремната област. Възможно е сърдечна недостатъчност да се развие след друго сърдечно заболяване, например инфаркт или високо кръвно налягане.

В България от сърдечна недостатъчност годишно умират около 20 000 души. Смъртността от сърдечна недостатъчност се е увеличила два пъти, докато при други сърдечно-съдови заболявания като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда и други тя намалява.

Сърдечната недостатъчност е най-честата причина българите над 65-годишна възраст да влизат в болница. Статистиката отчита 120 000 хоспитализации годишно само за тази диагноза. Пациентите страдат от задух, умора, кашлица, отоци. Болестта е бреме и за близките им, защото налага много грижи и чести придружавания в болница заради хоспитализациите. Пациентите с тази диагноза често страдат от депресии. Причините за това са свързани с тревогите от ежедневния дискомфорт, болничния престой, натоварените близки.