Пловдив е домакин на международния фестивал „Дни на тракийската култура“

Входът за всички събития е свободен

Снимка: plovdivnow.bg

Пловдив. Международен фестивал „Дни на тракийската култура“ се провежда в Пловдив до 30 юни. Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово, представени от Научна конференция “Божественото знание на Древна Тракия” и концерти, изложби, излъчване на филми, срещи, четения.

Днес  в Културен център „Тракарт“ се провежда Научна конференция на тема “Божественото знание на Древна Тракия” в която участват изтъкнати учени траколози и културолози – проф. Валерия Фол, проф. Иван Маразов, проф. Ваня Лозанова, проф. Добрин Денев, доц. Веселина Вачкова и др.

Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали.

Акценти в програмата на фестивала са:

– Изложба „Човек, култура, природа. Древна Тракия и Средновековна България.“ – Институт за балканистика с Център по тракология към БАН;

– Изложба „Средновековни български символи“ – Институт на свободните изследователи „Хистерион“;

– Филмите „Изгубеният град на синтите“ и „Мистериалната режисура”- които се ще се представят на публиката, са на Цветан Симеонов – журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 50 документални филма. Част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми. Филмите ще бъдат прожектирани в Културен център „Тракарт“ и Район „Западен“ към Община Пловдив;

– Камерен Концерт – Красимира Паурова-цигулка и Надежда Кузманова-пиано, с участието на Стефания Иванова-цигулка;

– Среща с Таня Доганова Христова – основател и дългогодишен диригент на Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел” и прожекция на филма „Ангелогластният”;

– Тракийски приказки – четене на приказки, подходящо за деца над 5 г.;

– Литературен конкурс „Наследници на траките“ – в последния ден на фестивала „Дни на тракийската култура“ ‘2020, на 30 юни, от 18.00 ч., ще бъдат връчени призовете от обявения преди три месеца литературен конкурс „Наследници на траките“.

Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ 2020 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, с любезното съдействие на Район Западен, на Радио Пловдив и Радио Катра FM.