Пловдивският митрополит Николай отслужи света литургия в храм „Св.Димитър“ в Пещера

На 26 октомври Православната Църква отбелязва празника на св. вмчк Димитър Солунски. Храмов празник отбелязаха пещерци в катедрален храм „Св. Димитър“ в Пещера. В чест на светеца, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай бе отслужена архиерейска св. Литургия.

В съслужение с Доростолския митрополит, Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений и свещеници от епархията, при небивал интерес и молитвено участие от страна на миряните премина отбелязването и освещаването на ремонтирания храм в града. В службата да измоли от Бога благоденствие и мир участие взе и Йордан Младенов- кмет на Община Пещера.
Църковни песнопения изпълни многогласен православен хор от Пловдив. Тържественото събитие се излъчваше пряко в ефира на Пловдивска Православна Телевизия. В светата обител дядо Николай пострига за четец Тошко Бърдуков, ученик в V клас на училище „П. Р. Славейков“ и Благой Харизанов- кмет на пещерското село Радилово.
В края на службата владиката честити на всички празника и благопожела вярата, надеждата и любовта Божия винаги да изпълват техните сърца. Владиката разказа за живота и благочестивото дело на Св. Димитър Солунски и завърши:
“ Тук, сред нас молитва отправи и градоначалникът на Пещера. Ние знаем за грижите, които полага за да може градът да се обновява и развива. И в молитвите си към нашия Създател отправяме молба да помага в трудните му моменти, за да взима верни решения в полза на своите съграждани. Вие дойдохте тук да попросите Божията помощ и ви приех с голяма радост като човек възприемащ властта като отговорност, като приятел на църквата. Бог ще ви въздаде“, каза дядо Николай пред миряните в църквата.
Митрополит Николай не пропусна да благодари на паството си, както и на дарителите сем. Тикови и сем. Домусчиеви, с чиято подкрепа днес „Св. Димитър“ е напълно обновен, а звукът на новите камбани кара православните християни по- лесно да откриват пътя към Бога. За храмовия празник бе приготвено и благословено ястие, раздадено за здраве и спасение на всички присъстващи и техните близки.