Пловдивският апелативен съд остави в ареста мъж от Пазарджик, обвинен в разпространение на наркотици

Снимка: Апелативен съд

Пловдивският апелативен съд отхвърли като неоснователна жалбата на М. В. срещу наложената му от Окръжен съд – Пазарджик най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ и го остави в ареста.

Срещу него е повдигнато обвинение за държане с цел разпространение на наркотици в дискотека, на която е собственик. На 27.11.2020 г. той е бил задържан от полицията, а при обиск е намерен и иззет 14,56 грама кокаин. Преди това полицията в Пазарджик заловила двама свидетели с наркотик, за който са заявили, че е купен от М. В. Продажната цена на 0.6 грама била 140 лв.

Апелативните магистрати прецениха, че определението на Пазарджишкия окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ на М. В. е правилно и законосъобразно. От събраните доказателства по делото остава непроменено становището на съда, че има основания да се направи обосновано предположение за съпричастност на М. В. към повдигнатото му обвинение, което е за тежко умишлено престъпление с висока обществена опасност. Предвиденото в закона наказание за държане на наркотични вещества с цел разпространение е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. Според съда деянието е осъществено с користна цел – набавяне на доходи от продажба на високорискови наркотични вещества.

Съдът счита, че от конкретните данни за личността на привлеченото към наказателна отговорност лице, казуалните особености но обвинението, както и от тежестта на предвиденото наказание, може да се направи извода, че има реална опасност М. В. да извърши престъпление при една по-лека мярка за неотклонение.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираше обвиняемият и съдебната зала, в която бяха съдебният състав, прокурорът и двамата защитници.