„Плейбой“ – списанието, което създава История

За първи път в историята на най-мъжкото, най-мачо списание в света на корицата е Гей. 23 годишният Бретман Рок, филипинец живеещ в Хавай е първият открит представител на ЛГБТ общността застава на корицата на библията на мъжествеността. Рок прави име с You Tube канала си и в един момент се превръща в обект на най-мъжките желания, това в действителност ли се случва в Playboy? Защото навсякъде другаде, както и да е би се приело за промяна във времето. В Октомврийския брой, (Рок) ще покаже своят хумор, способностите си като гримьор и начина си да се превъплъщава в образа на зайче, който сме отделяли само за нежния пол.

Въпросите са много и изключително провокативни. Какво означава мъжественост? Не е ли способността ни да бъдем защитници, а и да ценим всичко по-слабо от нас? Специално за България, от къде идва в момента в нашето общество тази ненавист към различните сексуално? Не е ли това наследство от Тоталитаризма, когато всякаква форма на сексуално различие се приемаше като диверсия на плановото социално инженерство. Ако си спомняте, тези които не влизаха в ролята на традиционно семейство, което можеше да влее своите сили в заводи и комбинати, подлежеше на терор и преследване. Защото индивид, както и индивидуално щастие, като понятия не съществуваха, всичко бе в името на общото. Формите бяха много, социално порицаване, психиатрична помощ, дори и изправителни институции. Но това бе тъмната страна на национал-социализма (или така нареченият комунизъм) в България.

За Playboy Рок не е първият. Латино изпълнителят Лошото Зайче бе част от светинята на мъжете преди година. Но днес се премина една граница, която поставя въпроса – истинският мъж, притеснява ли се да харесва каквото му се прииска или е зареден със социалистически морал. Истинския мъж страда ли от комплекси? Неотдавнашни серия от изследвания (Харвард) даже бе намерило зад хомофобията, скрити не реализирани сексуални желания в най-агресивните противници на сексуалните различия. Над 5000 участници от САЩ, отявлени противници на сексуално различните, се оказаха в действителност хора потискали своята нежна сексуалност.

Автор: Илиян Кузманов

Bibliography

Рок. (n.d.). https://www.yahoo.com/lifestyle/playboy-makes-history-with-first-openly-gay-cover-star-bretman-rock-200237473.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuYmluZy5jb20v&guce_referrer_sig=AQAAAGkxH4dvLZ2QuSFForAwEbvxtm0gkih8aRw1_hFW21ILr3udTCs1YyUAekQyiM.

Харвард. (n.d.). https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-sexual-continuum/201204/are-homophobic-people-really-gay-and-not-accepting-it.