Писателят Илиян Кузманов подари и втората си книга с пожелания за безплатни онлайн библиотеки

За втора поредна Коледа българският писател и журналист Илиян Кузманов ще зарадва родната публика с безплатен електронен вариант на негова книга. Като подема инициатива за пълно дигитализация на родните библиотеки и безплатен библиотечен достъп на всички до цялото съдържание.

Романът е „ДЯВОЛЪТ, АЗ ГО ПОЗНАВАМ“, същият, който измести Стивън Кинг в радиокласациите през декември в Лондон. Също така, той бе книга на месец септември на седмичника класация на New York Weekly.

Книгата успя да събере огромно внимание от медиите в САЩ, Германия, Франция и най-вече в нашата съседка Турция. Но има нещо уникално при Илиян – неговият нестандартен подход и социална ориентираност. Той обяви, че всичките му книги в дигитален формат ще бъдат безплатни на български език за българската публика. С което иска да подтикне хората, успяващи навън, да правят и дават безвъзмездно за родината ни. Като издател на книгите му е Фондация „Арт Ангел“, която той основава с цел да помага в България.

През 2021 година за Коледа Илиян подари първата си книга „Ако Срещнеш Буда, убий Го!“, която е и първата българска книга влязла в Топ 20 на Амазон. Това бе книгата, която пожъна международен успех, взе няколко престижни награди, а Илиян дори бе обявен за най-сексапилният писател в света от култовото списание Film Daily. Също така, книгата бе представена на Балканското Книжно Рок Турне в съседни на България страни. Илиян демонстрира какво означава културна дипломация и до какви успехи тя може да доведе, когато се прави с душа и модерен подход. Книгата бе представена повече от успешно в Македония, Сърбия, Румъния и Турция.

„ДЯВОЛЪТ, АЗ ГО ПОЗНАВАМ“ продължава традицията и през 2022 година, започна своя път от Лондон, Великобритания. Книгата бе представена пред местна публика в турне наречено Мисия Лондон. Илиян отново демонстрира какво означава културна дипломация, като прави дегустации със селекции Български вина пред публиката, комбинирани с разкази за България. Книгата освен в Амазон се появява и в независими книжарници на Острова.

Романът може да бъде намерен на страница на Илиян Кузманов https://www.angel.social/the-devil-free, а от 2023 той обещава и двете книги да могат да бъдат сваляни дигитално и напълно безплатно на български в най-голямата световна книжарница, Амазон.

 

„В  крайна сметка- казва Илиян.- не трябва да се принизява литературата на ниво дребна търговия, а напротив на писателите трябва да се вменява самочувствие и достойнство. Не можем да имаме смела литература, ако писателското съсловие е принудено да обикаля от базар на базар, с надеждата да изкара някой лев повече от директни продажби на книгите си. Друг е въпроса колко от пишещите интелектуалци, стават за алъш- вериши, дребни пазарлъци и шмекерлъци. Писателите в своята същност са интровертни, чувствителни хора, което и ги прави писатели. От друга страна, няма и как да стане писателстването да е атрактивно сред младите хора, а и родителите да го поощряват, ако например една сергия с домати на женския пазар изкарва повече от един привит интелектуалец на пазара на книгата в НДК. Да, чрез пазарните механизми, модерните технологии в съчетани с активна кооперация между пишещите хора, могат да се постигнат огромни резултати. Но не трябва да залитаме или връщаме напълно провалени модели от времето, когато за всичко разчитахме на държавата. Като един верен сателит на СССР, ние продължаваме да правим същите грешки като тях. Един всемогъщ Фонд Култура, едно държавно финансиране и една интелигенция на ясла и под пълен контрол. С една задача, да пишат лакейски колко сме най- най- най. Така ли искаме да живеем? Защото финансиранията и грантовете не само не решават проблеми, а създават нерешими такива, който убиват поколения таланти и тяхното желание да творят. Като в тях виреят само пресметливи и комбинативни анти- интелектуалци. Едно вечно поколение „творци“, узурпирали финансиранията, създаващи в тези под тях само една мечта- да се докопат до кацата с меда? И какво в крайна сметка имаме, духовност тип- средновековие, суеверия, етно традиционалисти изкопирали платформата на Путин и фундаментални и крайни религиозни вярвания типични за Тъмните Векове на Европа, примесени със приспиващ „ура“ позитивизъм. Което е резултат от липсата на интелектуална съпротива, липсата на каквито и да е резистентни инстинкти на една „купена“  аморфната маса конформисти, наричащи себе си интелектуалци и взимащи конюнктурни позиции.

По принцип, смятам че решението за книгите е просто, трябва цялото съдържание на Националната Библиотека да бъде дигитализирано и всеки един читател, независимо къде се намира в България да има достъп до всяка книга издавана в България. Като по този начин, библиотечната дигитална среда да е подобна на тази на Запад. И така ще бъдат спестени огромни средства на местните, национални и Европейски бюджети за поддържането на тромавата и скъпоструваща библиотечна и читалищна мрежа. Които между другото в повечето случаи са архаични напомняния за една отминала епоха. Въпросът не е само че, с твърдите копия на книгите ние ограничаваме достъпа на всички читателите до тях. Това е нещо изключително скъпо, хиляда читалища и библиотеки на пример да могат да си позволят да закупят хартиено копие, колко копия от една книга могат да си позволят. Защо всички данъкоплатци трябва да плащаме за да купуваме книги, които може да не харесваме? Въпросите са безброй. Как се прави селекцията, която достига до читалищата? Каква е ролята на цензурата и пропагандата? Прост пример, директор на читалище е запалена Дъновистка, въпроса е каква ще бъде литературата в това читалище, за подбора на която тя отговаря?

На следващ план идват разходите. Хилядите заплати които трябва да бъдат плащани и огромните консумативни разходи всеки месец и това по време на тежката ситуация в страната ни. Средства, които могат много по ефективно да бъдат използвани за подобряване на бизнес средата и справяне с бедността. А и в крайна сметка, ще бъдат прекратени много корупционни практики, оставащи невидими на заден план. Защото в края на краищата, читателя го интересува книгата и съдържанието което ще прочете, без значение формата. Ако някой има желание да колекционира книги, той ще го прави. Всичко друго е прикриване на злоупотреби и монополизиране на сектори, които отдавна трябваше да са дигитални. Спомням си как в университета в България 25 години назад, всеки професор ни принуждаваше да му купуваме ксерокопираните лекции или неговите книги. Отивайки в Канада, разбрах че в университета всеки професор има своя страница и всички материали, както и видео записи от лекциите се качваха там.

Да не забравяме че всичките издадени книги в България трябва да се предоставят на Националната Библиотека, без изключение. Защо толкова време нямаме пълна дигитализация и безплатен онлайн- библиотечен достъп за всички граждани? Това корупционно обслужване на няколкото издатели и разпространители ли е? Които умело са монополизирали целия пазар, както и цялото държавно и европейско финансиране. Да, навярно е така в цялата държава, полиция, администрация, но на мен ми пука за културата и за пишещите и четящите хора. Защото аз не искам книгата да е подарък за Коледа, а книгите дигитално да са свободни и безплатни за четене, за всички, без значение дали са в София или Каспичан в Родопите!“