Пещера отбеляза 141 години от Освобождението си

Пещерци си припомниха героизма от онези дни

Снимка: Момент от събитието

На 19 януари се навършиха 141 години от Освобождението на Пещера от османско иго. Ден, който ще остане в историческия календар на града като най-бележит. Освобождението на Пещера е част от бойната и историческа хроника на Руско-турската освободителна война. Първото руско войсково поделение, влязло в града на 19 януари като освободител, е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк.

При сключването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. генерал Гурко изпраща за гарнизон в Пещера 8-ма рота на капитан Сафонов от 123 Козловски полк. Този храбър руски войн, изминава хиляди километра с ротата си от Кременчук до Пещера, заболява от тифус и умира в Пещера. Той е погребан в двора на църквата “Св.Димитър” с много почести от признателните пещерци.

Именно пред неговия паметник се поклониха кметът на Община Пещера Николай Зайчев, народните представители Десислава Костадинова и Йордан Младенов, председателят на Общински съвет Пещера Петър Хамамджиев, както и граждани.

Всички те си припомниха героизма от онези дни.

През изтеклите години от Освобождението, отношението на пещерци към датата 19 януари не се промени. Нека не забравяме цената на националната свобода, родена със саможертвата на героите, бе призивът на днешния ден.