Пет схеми, с които ни мамят по време на „Черния петък“

Снимка: www.dunavmost.com

Пет са най-честите трикове, с които търговците ни подвеждат по време на Черния петък. Това обясни изпълнителният директор на асоциация „Активни потребители“, предaде „Телеграф“.

Най-масовата практика през годините е изкуственото завишаване на цените на стоките седмици преди намаленията. По този начин потребителите си мислят, че в деня на самия Черен петък могат да си купят нещо изгодно. Реално обаче намаление няма. Това е и най-честата причина за санкции на търговците.

 

 

Друг трик е пресирането на купувачите, чрез което хората са принудени да вземат решение много бързо при покупка. Това се използва най-вече в онлайн търговията. Когато разглеждате даден продукт в определен сайт, ви изписва отстрани, че в момента от него са „изкушени“ още няколко човека. По този начин смятате, че продуктът ще бъде купен бързо и нямате време да разгледате другите оферти.

Само че впоследствие се оказва, че той е разглеждан от няколко човека за целия ден или за последните два дни, а не в този момент. Това отнема възможността на потребителя да сравнява с други стоки“, обясни Николов. Според него са редки случаите, в които намалението е реално. Тогава обаче има опасност да се сблъскаме с проблема, че вече няма количества от търсения от нас продукт.

Изчерпване

Този трети трик се прилага и в класически магазин, най-вече чрез брошурите, които ни изпращат. Много често сме свидетели на такава практика. Така биете път през задръстванията в целия град, отивате в магазина, но на място се оказва, че стоката е изчерпана. И тъй като сте отишли за нещо, което вече го няма, се прибирате поне с три други стоки, които дори не сте планирали“, обясни Богомил Николов.

Друга подвеждаща схема е, че обикновено техниката, която се предлага на Черния петък, е с ниско качество или се пробутват стари модели.

Феномен

На първо място са остаряващи модели и това е световен феномен. Има дори прочуване във Великобритания, където бяха проследени над 100 продукта в кошницата. В 98% от случаите цените им шест месеца по-късно са същите или дори по-ниски спрямо ноември. Причината е, че търговците предлагат намаления именно на стари модели“, каза още Николов.

Търговците прибягват и до пета схема – предлагат ни гръмки намаления на фалшиви продукти, или т.нар. ментета. Това се отнася най-често за парфюмите.

Например в магазина ни пробутват парфюм на три пъти по-ниска цена от тази на оригинала. И ние смятаме, че е намален оригиналът. При условие, че става дума за траен продукт, това веднага трябва да ни наведе на мисълта, че става въпрос за съмнително качество“, каза Николов.

Експертът съветва и да гледаме самия шрифт на етикета. Ако информацията на него е нечетивна, е по-добре да не купуваме.

Привличат ни с големи проценти на табелите

Често търговци ни привличат, като поставят табели с големи намаления на витрините. По този начин потребителите не гледат самата цена и смятат, че стоката се продава много изгодно.

След това обаче се оказва, че в целия магазин има само един артикул, който е намален с 80%. Така че това е грешен подход. Правилният е, когато харесаме даден модел, да се опитаме да сравним с офертите в други търговски вериги. Единственото изключение е при облекла и обувки, защото при тях трудно можем да разберем има ли реално намаление“, обясни Богомил Николов.

Напудрените отзиви са съмнителни

Отзивите на потребителите са показателни за даден търговец. Затова експертите съветват, когато виждаме прекалено „напудрени“ и хвалебствени коментари в някой сайт, да не се доверяваме, защото най-вероятно са от мними потребители.

Тогава е добре да сигнализирате компетентните органи и те да извършат проверка“, посъветва Богомил Николов. Той изтъкна, че глобите, които предвижда законодателството, не са адекватни.

Една глоба от 500-1000 лева може да е катастрофална за малък магазин, а големият търговец да не я усети. Затова ние отдавна искаме санкцията да е процент от оборота“, коментира още Николов.