Петък 13-ти е – суеверия и необичайни съвпадения, свързани с този ден

Снимка: Нова

Суеверията, свързани със съвпадението на деня петък с дата 13 са много. Ето някои от тях: В християнската култура, петък 13-и, се счита за нещастен ден. 13 е число, което следва 12, и символизира нарушаването на равновесието, съдържащо се в 12. Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда, който е предал Исус, е 13-ят апостол.

Според други изследвания – суеверието води началото си от 13 октомври, петък, 1307 г. Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите (на които са приписвани всякакви грехове, включително и магьосничество). С благословията на папа Климент стотици рицари тамплиери са били изгорени на клада в петък, 13-и.

Петък, 13-и се пада минимум веднъж годишно и максимум – три пъти в една година. Според психолози на суеверните хора им се случват лоши неща в такъв ден, защото стават неспокойни и сами причиняват нещастията си. Петък, 13-и, наричан още „черен петък“, от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане за страх.

Страхът от числото 13 е силен и днес. Повече от 80 процента от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13.

На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

Източник: Агенция „Фокус“