Патрис Евра чете пазарджишка литература

Илиян Кузманов и Форумът „Аз Обичам България“ продължават със своите провокативни социални реклами в Пазарджик. Става въпрос за активното гражданско общество и за това че всеки един може да бъде промяната която иска да види в света. Илиян бе в основата на подобни социално ориентирани етични реклами приканващи да не се страхуваме от Ваксините. Също така бяха създадени реклами провокиращи замисляне на теми като Омраза, Трафик на Хора, Домашно Насилие и Хомофобия.

От английското списание Vent го нарекоха The Mad Man на социалната реклама. В последната провокация на билборд бе поставен бившият футболист и легенда на Манчестър Юнайтед – Патрис Евра позиращ с книгата на Илиян, която е и първият български международен бестселър (минал бариерата от 500, 000 в Amazon Prime). Патрис Евра получи книгата на бенефис на легендите на Манчестър Юнайтед преди няколко седмици, като се нареди до Майкъл Лаудруп в листа на футболни величия, четящи българската литературна сензация. Но главното в случая е слогана на рекламата, който гласи, че “Тази реклама струва 0 лева на бюджета, ЕС и хората”, с което форумът говори за важността на активното гражданско общество, което е ключът за справяне с корупцията. Като Илиян подчертава, че не изборният процес е основата на демокрацията, а активните и свободни граждани. “Защото и по времето на комунизма имахме избори и избираме едни и същи 45 години. И сега в Русия, Китай и Северна Корея имат избори и всички избират едни и същи. Но това не е демокрация, нали?”– с намигане пита Илиян.

Като цяло социалната реклама не е позната у нас. Това е инвестиране на бизнеса, както и гражданите в популяризирането на социални послания, без необходимост да продава. В социалната реклама, бизнесът не се опитва да манипулира потребителя да купува даден продукт, а напротив, показва че е съпричастна част от обществото. Между другото с това Илиян обяснява и един от мотивите си да направи първата си книга напълно безплатна за Коледа 2021 година. За да не се получи, че зад „уж благородството се крие дребнава прагматичност. “Просто у нас нямаме култура да правим нещо просто „ей така“, заради вярата. 45 години ни изкореняваха вярата, като свеждаха всичко до причинно следствената материална връзка. Убивайки вярата ни в онова „ей така“, ни направиха цинични прагматици, което се видя в последните ни 30 години, в който принизявахме всичко, до това което ни бе научил Соца, материална бездуховност. А в същото време все още лицемерно обвиняват за всичко Капитализма и парите. А хората с пари и свободна воля са в основата на съвременния свят…”

Бизнесът в своята същност е етичен, така че не е чудно че рекламата може да се опитва да направи света по-добро място, без да се опитва да ни продава. Бизнесът в корените си е свободата на индивида, еманципирането, късането с крепостничеството и силните владетели, които са били всичко. Бизнесът е в основата на модерното законодателство (Магна Харта), частна собственост, частна инициатива. Така че е нормално той да се грижи за средата, в която съществува, а не да делегира това на държава и управляващи, чийто антипод е бил в зародиша си. “Все пак и в Русия и Китай, има нещо което се нарича бизнес. Уж, съществува като бизнес, ама няма най-важното, което да го прави такъв – свободната воля. Всичко е в царя-господаря. Така че това да приличаш на бизнес, не означава че си бизнес, същото се отнася и за хората!” с усмивка казва Илиян.

Има един важен момент в рекламата, както и в бизнеса, това е доколко сме откровени и отговорни в това, което казваме. “Проблемът отново е в нашето наследство и геополитическо разположение. Там където бяхме, всичко бе една голяма лъжа с обещанието за някакво Светло Бъдеще, което никога не дойде. Живееш подтиснато, мизерно, но равно с мисълта, че някой ден ще бъдеш в Комунистическия Рай, където само не ни обещаваха 30 девственици!” шеговито подхвърля Илиян. “Това е и моментът с истината и защо ни е толкова трудно да я използваме, а предпочитаме да шикалкавим, понякога и на много дребно. А когато сме отговорни и откровени ние просто можем да говорим открито с вдигната глава, това което смятаме че е правилно, че има нужда от помощ или просто ни е на сърце, а не част от закономерностите, в които ние правим нещо, само защото ще получим нещо друго – което си е основата на тоталитаризма.” Но в крайна сметка, живеем в общество, а и идваме от такова, в което страхът бе основен инструмент. Страх, който понякога е доста основателен. Все пак една от причините за създаването на Форум Аз Обичам България, бяха многобройните заплахи отправени към Илиян, както и физическите посегателства срещу него и неговия културен център в Пазарджик, които повлияват и върху решението му дали да остане в България в този момент.

Нека твоят продукт влезе в Битката

Продуктите, бизнесът и парите не са, за да ни носят заплата, а за да ни дадат свобода. Философия, която звучи доста объркващо на фона на това, което сме свикнали да слушаме. Все пак ние искаме някой да се грижи за нас, така възпитаваме и поколенията след нас. Може би и това е причината, толкова безотговорно да се отнасяме към институциите, от които само очакваме, като ги превръщаме на сила в нова тоталитарна държава със своите безброй бюрократи. Неща, върху които и Форум Аз Обичам България ни накара да се замислим.

В края на краищата както казва Илиян „въпросът е в коя половина на света се намираме ние, защото в едната има всемогъща държава в другата свободни граждани“. „Това което имаме в България е Политическа Реклама и Политически Послания, разбира се платени от държавните или европейските пари. Всичко се плаща с парите на другите, това е философията на тоталитаризма и клептокрацията. Всичко се свежда до елементарното понятие, че ние избираме кой да ни управлява, де факто да харчи парите ни. Послание, което звучи ужасно като от някакъв Путинов кошмар. Тоталитаризъм означава Тотална държава – чиновниците са тези, които дават, разпределят, на които се осланяме, от които очакваме и на които сме благодарни. Това е моделът на Северна Корея, Комунистическия Китай и Путинска Русия. Ако сме направили цивилизационен избор, ако сме част от обединена Европа, би трябвало да разбираме, че в Западните общества, базирани на активни граждани и бизнес ние не разчитаме на политиците, а на активното ни участие в обществените процеси. Политиците са там единствено и само да ни служат и правят живота ни по-добър. Да бъдат наши покорни слуги, а не властимащи!“

Бел. автор: „a government/public servant“ – лице, наето на служба в правителството/администрация

Автор. Б.Георгиева