Парламентарен речник: Болонка, дебел задник, смешник, свински черва, торба с котки…/ОБЗОР/

Днешният парламентарен ден бе изпълнен с противоречия и нападки – не само политически, но и чисто личностни.  Събрахме част от най-цветущите изрази, които се чуха днес в Народното събрание. Тошко Йорданов коментира преди гласуването на оттегления проектокабинет на „Има такъв народ“, че Христо Иванов е бивш министър на Бойко Борисов и му казвал „шефе“. „Мая Манолова беше в БСП и викаше „Дайте шанс на Орешарски“, гласува Делян Пеевски с едната си ръчичка там, с която натискала бутона за шеф на ДАНС.

Татяна Дончева да не казвам през какво мина. Всичките са овъртолени като свински черва, да се оправят“, каза още Тошко Йорданов. Татяна Дончева каза по време на дебата по заявлението на кандидата за премиер Пламен Николов, че председателят на парламента се държи като болонка на някой сценарист.

Ива Митева не и остана длъжна и коментира в кулоарите, че  болонката може да бъде приятел, но може да има и доста силен характер, и допълни, че не се знае какъв характер ще прояви. По време на дебатите Христо Иванов определи действията на „Има такъв народ“ като „тежък политически пубертет“.  Съставът на проектокабинета на Трифонов беше наречен „една торба с котки“.

След края на заседанието в личния си профил в социалната мрежа Слави Трифонов написа, че Христо Иванов е бил строителен работник, завършил е право, но не е известно да е работил като адвокат и не е известно да е имал клиенти. „Всъщност, вписан е като адвокат през 2002 г., но поради неплащане на членски внос в Софийска адвокатска колегия е бил глобяван нееднократно и е бил лишен от правото да упражнява адвокатската професия“, написа още Трифонов.

Безспорна кулминация на днешните „словесни престрелки“ в парламента бе председателският съвет. Спорът между Тошко Йорданов и Татяна Дончева прерасна в кавга, в която Тoшкo Йoрдaнoв изригна срещу Дончева c думитe: “Cядaй cи вeднaгa нa дeбeлия зaдник”! Татяна Дончева се обърнала към него с крясъци и го нарекла „смешник“.

Извън контрол е излязла и Ива Митева, която призна, че е смачкала проекта за решение за оттгеглянето на кандидата за премиер. След края на днешния бурен парламентарен ден, политолози коментираха, че ако приемем, че словото/думите/ са оръжие, то в други времена, преди векове, случилото се, щеше да е кървава касапница.