Парамедикът Цветко Луджев разказа за естеството на совята работа пред ученици от НУ „Васил Друмев“ в Пазарджик

Парамедикът Цвятко Луджев гостува на учениците от 1к, като гостът им разказа за естеството на своята работа. Луджев обясни на децата основните компоненти от своята ежедневна дейност. Учениците с интерес изслушаха неговата лекция и разбраха, че парамедикът е здравен работник, специално обучен да оказва първа помощ при инциденти и да поддържа живота на пациент до пристигане в болница.
Парамедикът може да работи самостоятелно /когато екипът е съставен само от парамедици/ или съвместно с медицински специалисти /лекари и специалисти по здравни грижи/, в зависимост от характера на поставената му задача и вида на спешния екип.
Беше демонстрирана работата с медицинския инструментариум в спешния куфар на парамедика, работата с оксиметър и дигитален термометър, с които се измерват нивото на кислород в кръвта на пациента, пулса и съответно телесната температура.
Децата влязоха в роля на пациенти и дори сами измерваха температурата и своята сетурация.
Цвятко Луджев не случайно е наш гост, той е родител на дете от 4 „б“ клас, а гостуването му предизвика много емоции и ще се помни дълго от учениците, коментира инициативата кл.ръководител Ева Щерева.