Параклисът „Св.св Флор и Лавър“ край село Дебращица отбелязва храмовия си празник

Снимка: Опознай.бг

Параклисът „Св.св Флор и Лавър“ край село Дебращица отбелязва днес храмовия си празник. Той е единственият с това име на целия Балкански полуостров. Тук са се случвали много чудеса – деца, които имат проблеми с говора, проговарят, жени се сдобиват с рожба“, каза секретарят на Архиерейското наместничество в Пазарджик – протойерей Стефан Йорданов. Той обясни, че параклисът е изцяло обновен.

Храмът е възникнал на мястото на мъжки манастир, съществувал там преди турското нашествие. След разрушаването на манастира от турците, през 1908 година се изгражда малък параклис от монаха Елисей.

През 70-те години на ХХ век е забранено да се служи в него и той запада. Възстановен е през 1996 година и от тогава на 18 август в него се отбелязва празника на двамата светци Флор и Лавър, които са известни каменоделци, спасили от ослепяване дете, чрез молитвите си.

Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков- викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия ще отслужи Архиерейска света литургия в параклиса по повод храмовия му празник.