Папското посещение в Раковски ще създаде временни промени в движението по магистралата

В приложената презентация можете да видите всички мерки

Снимка: Архив

Заместник-директорът на ГД „Национална полиция“ старши комисар Тодор Гребенаров, заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов, директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков, полк. Росен Тодоров – заместник-началник на НСО, Кристина Лазарова – директор „Сигурност“ в Столичната община и Христо Петров – изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност в Столичната община представиха подробна информация за  предприетите мерки във връзка с Апостолическото пътуване на Негово Светейшество Папа Франциск в България в периода  5-7 май, включително и за военния парад в София.

Те подчертаха, че въведените мерки в никакъв случай няма да възпрепятстват възможността на гражданите, пожелали да присъстват на организираните събития с Папа Франциск. Целта е повече сигурност както за хората и за гостите на тази изключителна проява, така и за останалите жители на столицата. Ст. комисар Гребенаров уточни, че щабът, създаден в началото на тази година, е извършил голяма по обем работа, включително се е запознал и с навиците и изискванията на Ватикана, присъствали са лично на такава проява, за да бъдат възпроизведени точно мерките за сигурност. Тези мерки не са прекомерни, а са задължителни и съответстват на световните стандарти.

Както в София, така и в Раковски, ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктова, откъдето след щателна проверка ще се  допускат  желаещите да присъстват на събитията. Призивът към гражданите е да дойдат колкото се може по-рано, контролните пунктове ще имат готовност за проверки 3 часа по-рано от планираното начало на проявите. По този начин ще се избегне и създаването на излишно напрежение. Изискванията са да не се носят обемисти багажи, което би отнело повече време при осъществяването на проверките.

Няма да се допускат хора в явно нетрезво състояние и такива носещи огнестрелно и хладно оръжие. За времето на провеждането на мероприятията няма да се допуска използването на дронове, за да не се застрашава живота и здравето на присъстващите, отбеляза полк. Тодоров.  Тези проверки няма да се отличават от останалите стандартни, които се осъществяват при различни масови прояви. В близост до пунктовете центрове на БЧК ще осигуряват минерална вода, ще има и медицински екипи.

Ст. комисар Илков акцентира върху временните ограничения на движението по автомагистрала „Тракия“, като увери, че пътни полицаи ще регулират подходите към Раковски и че срокът на тези ограничения ще е максимално кратък и след отпадане на необходимостта движението по автомагистрала ще бъде веднага възстановявано.

Създадената организация е гъвкава, мерките за сигурност са сериозни, но в същото време те няма да затруднят живота на хората, обобщиха от щаба. Те допълниха, че посетителите на военния парад по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, ще преминават през същите контролно-пропускателни пунктове , изградени за събитията, свързани с официалната визита на Папа Франциск.

В приложената презентация можете да видите мерките, които ще се вземат.

презентация_пловдив