Панагюрище отбеляза тържествено 3 март с парад и историческа възстановка

Панагюрище отбеляза тържествено националния празник на Република България. Тържествата започнаха пред паметника на ген. Дандевил, командващ Трета Гвардейска пехотна дивизия, освободила Панагюрския край. На тържеството присъстваха множество жители и гости на общ Панагюрище.
С емоционално слово директорът на Историческия музей – доц. д-р Атанас Шопов откри тържеството.
„Трети март! Сан Стефано, близо до Цариград ще остане в историята с названието на мир, който ще се превърне в съкровена мечта на българина. Пет века продължава борбата на българския народ против османския поробител. Народните будители, хайдушкото и четническото движение, борците за българска църква, апостолите на революцията работиха всеки със средствата на своето време, но с еднаква любов и със същата надежда за българското освобождение.
Текат дните на една тревожна пролет. С кремъклийки, пищови и черешови топчета българите известиха на света, че са народ достоен за свобода.
Свободата на България не идва даром. Тя е дълбоко изстрадана! 3 март е символ на безграничния патриотизъм на борците от Априлската епопея 1876 г., на саможертвата на Ботевите четници, на героизма на руските, румънските и финландските воини, на славните български опълченци, положили своя живот пред олтара на Отечеството!
Затова днес да сведем чела, да се поклоним пред мъчениците на свободата, да си спомним за вярата и борбата, за будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното ни пробуждане.“
„Дами и господа, нека сега от позицията на времето да съхраняваме и развиваме нашата свобода, нека знаем и с гордост да пазим и безкомпромисно да отстояваме, в това сложно и динамично време, достойнството си на народ, който знае откъде идва и накъде отива, да съхраняваме и внасяме нашата идентичност в Общия европейски дом, където битува мотото „Единство в многообразието“!“
Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на ген. Дандевил в гр. Панагюрище. Г-н Шопов благодари на всички дошли да почетат паметта и героизма на загиналите за свободата на България. Церемониалът продължи с празнично шествие със 110-метрово национално знаме до Мемориален комплекс „Априлци“, където то беше положено на Маньово бърдо, мястото на героичните боеве по време на Априлското въстание. След което тържествата продължиха с празничен концерт.