Пазарджик ще стане обществена трибуна, питаща защо България опустява!

На 15-ти юни, от 10.00 часа в Пресклуба на БТА град Пазарджик ще се проведе среща с граждани и институции на тема „Да поговорим откровено за Демографията.“ Дискусията е част от Форум Аз Обичам България, зад който стоят социалният предприемач, писател и журналист Илиян Кузманов и политикът, мениджър и общественик Николай Янев. Причината за създаването на гражданската платформа е породено не само заради демографските проблеми, пред които е изправена България и Пазарджик, а и поради решението на Илиян след доста дълго пребиваване основно в Пазарджик, да се позиционира отново в Лондон. Това кара двама доста активни мъже да си зададат много въпроси за причината на проблема с масовия отлив на дейни хора от България. Но както казват и двамата, основното е че те Обичат България и искат България да е едно по-добро място за живеене, в което не само да се връщаме, но да привличаме и качествени хора от други места. Това е и причината да зададат същите въпроси и на институциите у нас, както и да накарат гражданите да се замислят за стряскащия проблем.

На мен ми е писнало от популистки празнословия. Понякога имам чувството, че сме се върнали далеч назад във времето, когато всичко беше натруфени кухи лозунги. Искам да говорим открито, да си кажем истините право в очите, дори и да са горчиви. Защото това е всичко, което имаме в най-хубавите спомени – мястото където сме израснали. И всичко, което съм правил последните 10 години е било с мисълта да направя нещо хубаво и полезно за родината си, за най-голямата ми любов – България. С мои си средства, без от никъде да получа или взема една стотинка с това което съм изкарвал от бизнесите си. И ми е болно когато виждам хора, който стават чиновници, започват да пилеят нашите пари, за да забогатяват на наш гръб!“ – емоционално казва Илиян. Илиян учи и работи в Канада, след това създава обществения център и библиотека с огромна колекция български заглавия – Езо в Лондон, която успя да получи куп признания на острова. Той е създател на Фондация Арт Ангел, която по негови думи основава, за да реши проблемите, с които той се е сблъскал в България. Престой през, който той издава първата българска книга покорила Амазон. Но и същевременно книга, която бе подарена на българската публика напълно безплатно и успя да сътвори доста благотворителни дела с печалбата, която бе изкарала.

Това кара Николай Янев, пазарджишки деен общественик да се запита „Какво става с моят роден град, какво в крайна сметка правим, за да задържим хората в него? Какво става изобщо в България, защо толкова много хора се махат? Неоспорим факт е че България има много предпоставки да я направят предпочитано място за живеене, неотстъпващо на Португалия и Гърция, защо позволяваме това да се изплъзне между пръстите ни? А и защо Илиян се маха, какво направихме, за да го задържим?“

Дискусията ще постави въпросите: Къде сме ние в Света, каква е нашата ориентираност? За гражданското общество и публичните средства? За администрацията, бюрокрацията и корупцията? За бизнес средата? За образованието и спорта? За реда и законността? За здравеопазването? За културата? За политиката? За свободата на словото? За езика на омразата? За справянето с кризите?